Let op tolvignetten in Oostenrijk

tolgeld vignet oostenrijk

Tolvignet verplicht op snelwegen in Oostenrijk

ZOETERMEER – In Oostenrijk heb je, als je op de snelweg wilt rijden, een tolvignet nodig. Wie voordelig uit denkt te zijn door geen tolvignet voor Oostenrijk te kopen, kan wel eens van een koude kermis thuis komen.

Er wordt namelijk steeds regelmatiger op gecontroleerd en de boetes zijn hoog. Zo hoog, dat het aanschaffen van een tolvignet dan ook niet meer dan logisch is.

Dit tolvignet is beschikbaar met een geldigheidsduur van 10 dagen (à € 8,80), 2 maanden en een jaar. De meeste vakantiegangers zullen genoeg hebben aan één of meerdere vignetten van 10 dagen. Er zijn overigens enkele snelwegen in Oostenrijk waar je dit tolvignet niet nodig hebt, maar waarvoor je apart tol moet betalen. Deze stukken snelweg , zoals de Brenner Autobahn, amper te bereiken zonder toch eerst over een snelweg te moeten rijden zodat je ook daarvoor niet aan een tolvignet ontkomt.

Deze tolvignetten moet je op één van de voorgeschreven plaatsen achter de voorruit van de auto plakken: in de linker bovenhoek, of midden bovenin achter de achteruitkijkspiegel. Uiteraard mogen ze niet achter een zonwerende band worden geplaatst. Verder is het niet toegestaan om een vignet op meer dan één auto te gebruiken. Motorrijders moeten het vignet duidelijk zichtbaar op een moeilijk te verwijderen deel van de motorfiets, zoals de tank, plakken.

Wie wordt betrapt op het rijden op een Oostenrijkse snelweg zonder een geldig tolvignet moet een boete in de vorm van vervangend tolgeld betalen. Voor personenwagens tot 3500 kg bedraagt deze 120 euro. Wordt je betrapt op het gebruik van een vignet dat eerderop een ander voertuig is gebruikt, mag 240 euro aftikken. Doe je dat niet, dan wordt er aangifte gedaan door de Oostenrijkse ASFINAG (Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs-Aktiengesellschaft) wat tot een boete van 300 tot 3000 euro kan leiden. Deze boete is ook te innen in Duitsland. Het is ons niet bekend of dat ook in Nederland het geval is.

De eerder genoemde ASFINAG voert regelmatig controles uit, onder meer met mobiele controleposten waarbij ieder passerend voertuig wordt gefotografeerd en er een foto op hoge resolutie van de voorruit wordt gemaakt.

Je kunt de tolvignetten vooraf online bestellen bij onder anderen de ANWB, maar ook bij alle tankstations in Oostenrijk alsmede de tankstations langs de doorgaande wegen richting Oostenrijk kopen.

Meer informatie vind je op de website van de ASFINAG.

Like dit artikel
Tweet dit artikel