Levering Volkswagen T6 tijdelijk stopgezet in verband met te hoge uitstoot

Volkswagen T6

Levering Volkswagen T6 tijdelijk stopgezet

ZOETERMEER – De typegoedkeuring van voertuigen is mede afhankelijk van de uitstoot. Als een nieuwe auto niet aan de actuele eisen op dat gebied voldoet, mag hij uiteraard niet de weg op.

Dat gevaar dreigt momenteel voor de in productie zijnde T6 bestelwagens van Volkswagen, en dus ook de buscampers die op basis van die auto worden gebouwd.

Autofabrikanten dienen bij de typegoedkeuring als uitstootwaarde de daadwerkelijk gemeten uitstoot op te geven, die wordt vermeerderd met een door de fabriek op te geven correctie. Aan de hand van test bij Volkswagen is gebleken dat Volkswagen een te lage correctie heeft opgegeven. De uitstoot van stikstofoxide zou boven de norm uit komen, daardoor kan de typegoedkeuring voor de Volkswagen T6 op losse schroeven komen te staan. Daarom is Volkswagen bezig met een oplossing in de vorm van een software-update.  Dat geschiedt in overleg met het KBA (Kraftfahrt BundesAmt) in Flensburg. De productie van de T6 gaat gewoon door, maar de daadwerkelijke uitlevering van de bestelbussen is vooralsnog stopgezet tot het probleem is opgelost.

Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel, waar de informatie vandaan komt (en inmiddels door VW is bevestigd) is Volkswagen momenteel bezig om de software-update te testen.  Zodra Volkswagen een overeenstemming met de KBA heeft bereikt zal de update in alle betrokken T6’s worden ingebouwd.

UPDATE 19 december 2017

Volkswagen meldt dat men verwacht dat de T6 bussen medio februari weer kunnen worden geleverd. Het betreft overigens de modellen met ‘pkw’ typegoedkeuring, dus de personenversie.

Like dit artikel
Tweet dit artikel