Lichte en compacte afzetunit van Transmantica

Transmantica Apodemus 02 afzetunit pick-ups

Lichte en compacte afzetunit van Transmantica

Het Duitse bedrijf Transmantica heeft een nieuwe afzetunit voor pick-ups gelanceerd, de Apodemus 02. De compacte off-road unit is uitgerust met een hefdak en past op nagenoeg alle standaard pick-up modellen.

Een belangrijk aspect van de nieuwe cabine is het uitzonderlijk lage gewicht. Bovendien is de cabine ook nog eens heel betaalbaar.

Voor René Stolte, de eigenaar van Transmantica, waren deze zaken ook de voornaamste uitgangspunten. Hij had het idee om een superlichte afzetunit voor pick-ups te bouwen die bestand zou zijn tegen off-road gebruik en ook nog eens betaalbaar zou zijn. Want Stolte is van mening dat als je het chassis van een pick-up voor een cabine moet versterken, het niet goed kan zijn voor de rest van de techniek. Hij vindt dat een cabine zo licht moet zijn dat het voertuig nog voldoende reserves heeft voor het harde off-roadgebruik. De Apodemus 02 van Transmantica weegt met waterinstallatie, lege tank, zonder accu maar met bed en tafel slechts 220 kg.

Compact

Maar Stolte heeft niet alleen gedacht aan het off-road gebruik. Want wie op het Franse of Spaanse platteland ooit in een klein kronkelend dorpje is uitgekomen, zal de compacte bouwwijze van de afzet weten te waarderen. De afzetunit is namelijk slechts ongeveer 1,58 m breed en dus smaller dan het voertuig. Hij past op alle standaard pick-ups met een laadvloerklep van ten minste 1,34 m breed, zodat de unit van achteren op de laadvloer kan worden geschoven. Geschikte modellen zijn bijvoorbeeld de Ford Ranger, Nissan Navara, Mercedes X-klasse, Mitsubishi L200, VW Amarok (dubbele en enkele cabine). De Apodemus 02 past helaas niet op de Toyota Hilux omdat de klep van de laadruimte hier slechts 1,33 m breed is. De klep van de laadruimte wordt na het aantrekken van de afzetunit weggelaten. De afzetunit wordt als lading met vier spanbanden aan het voertuig bevestigd, boren is niet nodig.

Ruimte voor twee personen

Evengoed biedt de Apodemus 02 biedt plaats aan twee personen. Overdag kan hij worden gebruikt worden als leefruimte met zitje en tafel. ‘s Nachts wordt alles omgebouwd tot een slaapplaats. De afmetingen daarvan zijn afhankelijk van de uitvoering. Bij een pick-up met dubbele cabine is de slaapplaats doorgaans 1,90 x 1,20 m. Een individuele verlenging is mogelijk, ook de lengte en de hoogte kunnen op verzoek worden aangepast. Het hefdak opent naar de zijkant en biedt zo stahoogte in de cabine. Het dak kan ook worden voorzien van een dakraam en de openingshoek van het dak kan worden gevarieerd. Iedere zijkant is voorzien van een groot bergvak.

Made in Germany

De afzetunits van René Stolte worden in Duitsland gemaakt. Alle producten zijn een eigen ontwerp en worden in eigen beheer vervaardigd. De prijs voor de Apodemus 02 begint bij 9800 euro.

Like dit artikel
Tweet dit artikel