LMC introduceert caravan met tweepersoons opklapbed

LMC Style 400 F opklapbed caravan

LMC introduceert caravan met tweepersoons opklapbed

Ze bestaan al een hele tijd, caravans met een opklapbed. Maar dit betreft dan bijna altijd eenpersoons opklapbedden, die boven een kleine of soms ook grote zitgroep zijn gemonteerd.

Zo’n opklapbed is puur bedoeld om een slaapplaats te maken. Maar de nieuwe LMC Style 400 F heeft een tweepersoons opklapbed, dat niet als extra bed maar als het enige bed bedoeld is.

Het gaat hier om een caravan met een populaire, klassieke indeling. Voorin bevindt zich de grote standaardzit en achterin de eindkeuken en toiletruimte. Het opklapbed is weggewerkt in de voorwand van de caravan scharniert vlak boven de zitting van de standaardzit. Op zich is het een relatief eenvoudige constructie, zodat je dit zou kunnen beschouwen als een eenvoudigere, goedkopere variant op een compacte caravan met een hefbed boven de zitgroep, zoals de Bürstner Premio Plus 410 TS. Helemaal uniek is het concept overigens niet. Het hier onbekende Spaanse merk Across Car introduceerde vorig jaar namelijk ook een aantal caravans met een opklapbed.

Voordelen

LMC Style 400 F opklapbed caravanEen caravan met opklapbed hoeft niet hoger te zijn dan een normale caravan en de constructie zal ook ongeveer 50 kilo lichter zijn dan die van een (elektrisch) hefbed. Een opklapbed biedt een slaapplaats met een vlakke bodem. Ook de matras is puur gemaakt om op te slapen, en niet op te zitten en daardoor waarschijnlijk een stuk comfortabeler dan de losse kussens van een omgebouwde zitgroep. Bovendien hoef je niet meer te puzzelen met kussens die precies op de goede manier moeten worden neergelegd om een vlakke, comfortabele slaapplaats te creëren.

Nadelen

LMC Style 400 F opklapbed caravanMaar het heeft ook weer wat nadelen: ten eerste is de voorzijde van de caravan gesloten. Je mist dus een raam in je zitgroep, en hebt daar dus minder daglicht én uitzicht. Ook kost het opklapbed ongeveer 15 à 20 centimeter lengte. Bovendien moet je nog steeds de tafel wegklappen, iets wat veel mensen best wel een vervelend klusje vinden. Het opklapbed komt namelijk tot vlak boven de zitting van de banken.

Nog een nadeel: de beperkte afmetingen van het bed: 190 x 150 cm. Met dit soort indelingen beschik je normaal gesproken over een heerlijk groot bed van ongeveer 200 x 180 cm. Doordat dit opklapbed wat extra lengte in beslag neemt en de rugleuningen van de zitgroep ook rechtop blijven staan, is het korter en smaller. Maar je hebt gelukkig ook weer het voordeel dat je aan het hoofd- en voeteneinde niet zo snel ruzie met de gordijnen en de combirollo krijgt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel