Lotus F1-team met Airstream op pad

Airstream Classic

De Airstream Classic is 31′ lang.

BOXTEL – Wat is dat toch met dit Amerikaanse caravanmerk? Hema verkoopt rookworst vanuit een Airstream en nu is ook het formule-1 team van Lotus gevallen voor het Amerikaanse design.

Deze week werd in Zwolle de HEMA-caravan gespot op het NS-station: een aluminiumkleurige Airstream. In 2012 stond de Hema-caravan al te glimmen te midden van de verbouwing op station Den Haag CS. Slim, zo’n opvallend mobiel verkooppunt!

Afgelopen januari liet het Lotus F1-team zijn publiek weten dat het raceseizoen weer is begonnen. Na een welverdiende vakantie met de Airstream is het op de eerste trainingsdag haasten geblazen. De Formule-1 coureurs Pastor Maldonado en Romain Grosjean weten zich net op tijd te melden…een onvergetelijke race voor beiden – vastgelegd in het filmpje hieronder.

De magie van de Airstream

Wat is de magie van de Airstream? “In Europa wordt de Airstream al vaak voor promotie gebruikt”, aldus René Leenders van Airstream Professionals. “Het is een typische eyecatcher met z’n aerodynamische vormen en de popnagelconstructie. Daaraan  zie je duidelijk dat het merk z’n roots heeft in de luchtvaart van de jaren dertig van de vorige eeuw. Die stoere, authentieke aircraftstyle maakt dat de Airstream nog altijd een opvallende verschijning is op de weg.”

All you need is love

De liefde voor het aluminium design begon voor René Leenders van Airstream Professionals in Boxtel met de aankoop van een 27′ Airstream Overlander uit 1973. Die was te zien in het RTL4-programma All you need is love. “Het grappige is dat de Amerikanen nu zelf ook steeds beter door hebben dat de Airstream het goed doet in de publiciteit”, aldus Leenders.

Funtear

Naar huidige maatstaven is de Airstream geen lichtgewicht. Dat is de aanleiding geweest voor Leenders om de Funtear te bouwen, zijn eigen merk. “Amerikanen kijken niet op een kilo meer of minder met eikenhouten interieurs en hoogpolig tapijt. De Airstream gaat leeg richting 1900 kilo. De langste Funtear van 7 meter weegt leeg echter 1100 kilo.” Tegenwoordig rijdt ook All you need is love niet meer rond met een Airstream, maar met een Funtear. “Elke aflevering zetten wij de Funtear voor hen neer op de afgesproken locatie”, aldus Leenders.

 All-you-need-is-love-caravan

De All-you-need-is-love-caravan is tegenwoordig een Funtear

Caravan met jacuzzi

De authentieke Airstream mag in Europa niet de weg op. Voor ombouw kun je bij Airstream Professionals terecht. En niet alleen voor aanpassingen van ondermeer de remmen, de knipperlichten en een andere kogel. Maar ook voor interieurwensen als een sauna of een jacuzzi.

Typisch Amerikaans

Volgens Leenders rijden er inmiddels 500 aluminium caravans rond in heel Europa. Daarmee is het ondanks het prachtige uiterlijk geen caravan voor iedereen en dat zit ‘m ongetwijfeld ook in de prijs. “Nieuw kost een Airstream rond €80.000, een klassieker is voor €25.000 tot €30.000 te importeren”, weet Leenders. “De Amerikanen verkopen hun huis als ze met pensioen gaan en kopen voor dat geld een camper of caravan waar ze mee gaan rondtrekken. De Airstream is een ‘way of life’, een typisch Amerikaans fenomeen waarvan je moet houden. Een caravan voor mensen die niet van caravans houden.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel