Luxemburg staat deze zomer in het teken van fietsen

Vëlosummer Luxemburg

Luxemburg staat deze zomer in het teken van fietsen

Onder de naam Vëlosummer staat Luxemburg in de weekenden tussen 31 juli tot 29 augustus 2021 van fietsen. Dan zijn diverse Luxemburgse wegen gereserveerd voor fietsers.

Vëlosummer is een uniek fietsevenement waarbij 950 km aan wegen exclusief worden opengesteld voor het fietsende publiek. Dat kan kiezen uit twaalf routes.

Wegen exclusief voor fietsers

Die twaalf routes zijn aangewezen door de Luxemburgse ministeries van Infrastructuur en Toerisme. Die hebben geregeld dat die routes als exclusieve fietsroute voor het evenement zijn aangewezen. Dat betekent dat er zo nodig zelfs openbare autowegen afgesloten worden voor ander verkeer en en dat ze uitsluitend toegankelijk zijn voor fietsers.

De “Vëlosummer” is een initiatief van het Luxemburgse Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken en de Algemene Directie voor Toerisme. Het is de tweede keer dat Vëlosummer plaats vindt. Het evenement beleefde afgelopen zomer een succesvolle première. Toen deden in totaal meer dan 40.000 fietsers mee. De tweede editie van de “Vëlosummer” wordt gehouden van zaterdag 31 juli tot en met zondag 29 augustus 2021.

Twaalf routes

Dit jaar heeft de organisatie in nauwe samenwerking met 65 gemeenten, de regionale bureaus voor toerisme (ORT’s) en de Nationale Administratie voor Verkeer twaalf schilderachtige fietsroutes uitgezet. De fietsroutes van Vëlosummer 2021 voeren onder meer door de Alzette vallei, langs de rivier de Moezel en door de regio Guttland.

 • “VëloViaNorden” (7 en 8 augustus en 14 en 15 augustus)
 • “Tour Uewersauer” (21 & 22 augustus)
 • “Tour Iwwer Bierg an Dall” (14 en 15 augustus en 28 en 29 augustus)
 • “Sauer-Musel Tour” (van 31 juli tot 29 augustus)
 • “Syrdall-Tour” (van 31 juli tot 29 augustus)
 • “Regioun-Mëllerdall-Tour” (31 juli en 1 augustus)
 • “Süd-Tour” (van 31 juli tot 29 augustus)
 • “Syre-Uelzechtdall Tour” (van 31 juli tot 22 augustus)
 • “Family Tour am Westen” (van 31 juli tot 29 augustus)
 • “Mamerdall-Tour” (21 en 22 augustus)
 • “Castle Tour” (28 en 29 augustus)
 • “Mam Jangeli bei d’Kätti” (van 31 juli tot 29 augustus)

Move We Carry: gratis bagage-transport

Vaak vormt het meezeulen van bagage en kampeerspullen een belemmering voor veel fietsers en wandelaars. Als je een tocht van meerdere etappes door Luxemburg plant, of het nu op de fiets of te voet is, hoef je je bagage niet zelf te vervoeren. Je bagage wordt via Move We Carry helemaal gratis van je startpunt in de ochtend naar je eindpunt aan het einde van de dag getransporteerd. De service is van Move We Carry beschikbaar tussen 1 april tot 30 september. Je kunt de vervoersdienst van Move We Carry gemakkelijk online of telefonisch te reserveren tot aan de dag voor vertrek voor 12.00u. Er worden per persoon 20 kilo en twee stuks bagage vervoerd.

Gratis openbaar vervoer

Als je terug wilt naar je accommodatie of een deel van de route wilt overslaan, dan kun je ook gebruik maken van het gratis toegankelijke openbaar vervoer in Luxemburg. Ook het meenemen van fietsen meenemen in de trein is toegestaan.

Like dit artikel
Tweet dit artikel