Martens Caravans in Brummen bestaat 60 jaar

Martens Caravans

Martens Caravans bestaat 60 jaar

BRUMMEN – Het Gelderse bedrijf Martens Caravans bestaat 60 jaar. Martens viert het jubileum het hele jaar met verschillende evenementen, waaronder een expositie met caravancuriosa en foto’s van oldtimer caravans.

 

 

In samenwerking met verschillende Brummense kunstenaars organiseert Martens Caravans de expositie Tussen Kunst en Caravan. Maar dat is niet het enige evenement om het jubileum te vieren. Onderdeel van de festiviteiten is ook de verzameling van oude caravangereedschappen en andere caravancuriosa die bijeengebracht is. En – liefhebbers van oldtimercaravans opgelet – ten slotte is er een tentoonstelling met foto- en foldermateriaal dat de firma door de jaren heen gebruikte.

2.495 gulden

De eerste brochure dateert uit 1957 en schetst het beeld van een overzichtelijk modellenprogramma: de M1 tot en met de M5. De M2 uit dat jaar was bijvoorbeeld een kleine, dubbelwandige caravan met een opbouwlengte van 2.44 meter en een leeg gewicht van 370 kg. Het model kostte 2.495 gulden.

Testoordeel ANWB

Over de M4 luidde het testoordeel van de ANWB Kampeer Kampioen destijds: ‘Martens Caravanbouw is een geavanceerd bedrijf dat niet luidruchtig aan de weg timmert. Men zou er wel reden toe hebben, want er wordt daar gewoon een hele fijne caravan gebouwd’.

Overstap naar serieproductie

Martens Caravans komt voort uit een wagenmakerij-carrosseriebouwer. De eerste Martens-caravan rolde precies 60 jaar geleden, in 1954, naar buiten. Die eerste caravans werden op bestelling gebouwd. Al snel schakelde het bedrijf over op seriematige productie van caravans. Jaarlijks leverde Martens zo’n 50 solide caravans af. De laatste seriematige caravans werden begin jaren tachtig gebouwd.

Derde generatie Martens

In diezelfde jaren tachtig maakte het bedrijf een begin met de verkoop van bestaande merken, zoals het Italiaanse merk Lander Graziella en het Finse Solifer. Anno 2014 staat alweer de derde generatie van de familie Martens aan het roer. Het bedrijf nam afscheid van Lander Graziella en voegde Eriba, Hymer, Polar, LMC en Sprite toe aan het programma.

Martens Caravans

Martens Caravans bouwde een nieuwe showroom en werkplaats

Technocentrum Martens

Het pand aan de Voorsterweg waar het in 1954 allemaal begon, werd in de loop van de jaren verbouwd, gemoderniseerd en aangepast. Toch groeide het bedrijf langzaam uit z’n jasje. In augustus 2005 werd daarom het nieuwe technocentrum in gebruik genomen. In deze werkplaats van 1250 m2 met remmentestbank, diverse hefbruggen en alle denkbare apparatuur vinden nog altijd de onderhouds- en schadereparatiewerkzaamheden plaats. Voor de showroom werd het al snel te klein. Die verhuisde in februari 2010 naar een nieuw pand, grenzend aan het technocentrum.

Like dit artikel
Tweet dit artikel