Mercedes Marco Polo ArtVenture

Mercedes Marco Polo ArtVenture

Mercedes Marco Polo ArtVenture jubileumuitvoering

Zo’n 35 jaar geleden koos men de naam van een Venetiaanse ontdekkingsreiziger voor een compacte buscamper met de bekende Mercedes-ster. De Mercedes Marco Polo vierde zijn wereldpremière in 1984.

In het kader van dit jubileum brengt Mercedes-Benz een speciaal model op de markt, genaamd ArtVenture. Deze is medio komende maand uiteraard te bewonderen op de CMT in Stuttgart.

De allereerste Marco Polo

De eerste Marco Polo was gebaseerd op de Mercedes-Benz 209 D – een bestelbus die in de volksmond ook wel de “Bremer Transporter” werd genoemd. Kenmerkend was onder meer de korte motorkap en de Bahama-beige lak, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw als bijzonder modern werd gezien, net zoals het beige-bruine interieur. De camper werd aangedreven door de OM 617 motor. Deze vijfcilinder dieselmotor leverde 88 pk en maakte een topsnelheid van 120 km/u mogelijk. In combinatie met het koppel van 172 Nm was dit destijds een behoorlijk dynamische bestelauto. Door de voertuigbreedte van 1,98 m en een draaicirkel van 10,9 m was de eerste Marco Polo gemakkelijk te manoeuvreren, zelfs in stadscentra. Ondanks de compacte indeling bood de camper veel wooncomfort. Hij had een tweepersoonsbed in het verhoogde dak, een zitbank achterin, draaibare bestuurders- en voorpassagiersstoelen en een keukentje met aanrecht, twee gaspitten en een koelkast.

Van “Bremer Transporter” tot V-Klasse

Mercedes-Benz is tot op de dag van vandaag trouw gebleven aan dit concept dat stijl, comfort, functionaliteit en dynamiek met elkaar verbindt. Inmiddels is de Marco Polo al meer dan drie decennia op de markt. De ombouw van Mercedes-Benz bestelwagens tot Marco Polo-modellen wordt al sinds het prille begin uitgevoerd door Westfalia, de bekende carrosseriebouwer uit het Duitse Rheda-Wiedenbrück. Sinds 2014 wordt de Marco Polo gebouwd op basis van de huidige versie van de Mercedes V-klasse. Pas dit jaar werd een facelift geïntroduceerd.

ArtVenture jubileummodel

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, maakt Mercedes met het speciale ArtVenture-model dat in het kader van het 35-jarig jubileum van de Marco Polo is uitgebracht, een bijzonder kleurrijk statement. Hiermee sluit hij ook aan op zijn Bahama-beige voorouder. De aquamarijn gekleurde balg van het hefdak maakt de ArtVenture bijzonder opvallend. Kopers kunnen kiezen uit drie bijpassende, optionele decors voor de zijkanten van het voertuig. Deze zijn allemaal in matzwart met aquamarijn accenten. De ArtVenture legt ook bijzondere nadruk op comfort.

Topsnelheid van meer dan 200 km/uur

Dynamiek en rijplezier zijn verzekerd dankzij de dynamische maar ook buitengewoon efficiënte viercilinder OM 654-dieselmotor die we ook kennen van de huidige serieproductiemodellen van de Marco Polo-campers. De OM 654 is verkrijgbaar in verschillende vermogensvarianten. In de Marco Polo 300 d levert hij 239 pk en heeft hij een maximum koppel van 500 Nm. Daarmee kan de Marco Polo ArtVenture een topsnelheid van maar liefst 215 km/u kan halen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel