Met een camper ben je flexibel

VW CaliforniaASSEN – Het grote voordeel van een camper vind ik het gemak waarmee je plannen kunt veranderen. Dat wil ik graag illustreren met ons vakantieverhaal van dit jaar.

Verleden jaar brak voor mij het leven als gepensioneerde aan, wat veel vrije tijd betekende. Voor het eerst maakten we een lange vakantietocht van zo’n zes weken naar Oost- en Zuid-Spanje. We genoten er intens van, het smaakte naar meer. Het besluit om dit jaar de rest van Spanje plus Portugal in zeven tot acht weken te doen, was dan ook snel genomen. Tot we in januari de belastingformulieren invulden, wat resulteerde in het feit dat we dit jaar een stuk minder te besteden bleken te hebben. Om die reden moesten we helaas de vakantieplannen voor Spanje en Portugal in de ijskast zetten. De vraag “wat gaan we dan doen?” borrelde al snel op.

We besloten de vakantie in korte stukken op te knippen en er op uit te trekken voor zover de bankrekening het toeliet. Vanaf dat moment kijken we elke maand wat de financiële vooruitzichten zijn en baseren daar onze plannen op. Het resultaat is een zeer flexibele vakantiebesteding dit jaar.

Enschede-Roombeek-ElectriciteitscentraleOns eerste weekje brachten we begin mei door in Twente en de Achterhoek. We wisten al langer dat dit een mooi fietsgebied is. Dat Enschede een stad is die veel te bieden heeft, was voor ons een openbaring. Met name de wijk Roombeek is erg de moeite van het bekijken waard.

Pas eind juni (het was een vrij koud voorjaar, weet u nog?) planden we een volgende trip. We besloten om naar Noord-Frankrijk te gaan en daar aandacht te besteden aan de stad Amiens en de Eerste Wereldoorlog. In mijn vorige column schreef ik daar al uitgebreid over.

Een ruime week na deze trip vatten we het plan op om een aantal vrienden in het midden en het zuiden van ons land te gaan zoeken. Een korte vakantie naar Utrecht en Noord-Brabant was het vervolg. Vanuit Leusden fietsten we rond Soesterberg en naar Huis Doorn, waar Kaiser Wilhelm in de Kamp Vught monumentEerste Wereldoorlog kwam te wonen. Onderweg naar Loon op Zand bezochten we het indrukwekkende Kamp Vught. Vanuit Loon op Zand reden we de nodige kilometers over de Loonse en Drunense Duinen.  Ter afsluiting van deze indrukwekkende week bezochten we het Afrikamuseum in Berg en Dal en overnachtten we in Laren (Gelderland).

Begin augustus vertoefden we bijna een week in Friesland. We gingen vanuit Harlingen met de boot naar Vlieland om onze kamperende dochter en kleinkinderen op te zoeken. Daarna verkasten we naar de omgeving van Sneek, om die stad ook eens te bekijken. We troffen het: de Sneekweek was juist in volle gang. Dat betekende veel zeilactiviteiten op het Boot HarlingenSneekermeer, waarlangs we een mooie fietstocht maakten (helaas wel in de regen…). Met fietstochten rond Joure en Beetsterzwaag was ook deze korte trip weer gevuld.

Begin september hebben we Rotterdam bezocht en er genoten van de Wereldhavendagen. De dagen die we daarna in Zeeland hadden gepland hebben we afgelast vanwege regen.

Zoals ik al zei: reizen met een camper geeft flexibiliteit en vrijheid. Want een gesnipperde vakantieperiode zoals hierboven beschreven, was zonder ons Volkswagen-busje niet mogelijk geweest. Op het laatste moment besluiten om weg te gaan, is nog tot daar aan toe, maar om zoveel plekken in korte tijd te bezoeken, lijkt me op een andere manier vrij lastig. We zijn dus best tevreden over onze versnipperde vakantie dit jaar. Maar hopelijk liggen volgend jaar toch Spanje en Portugal in het verschiet. Want een beetje zon in april is ook wel lekker!

Jan Wessels

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel