Milieuvignet in Frankrijk per april 2017 ook verplicht voor buitenlandse auto’s

Milieuvignet Frankrijk

Milieuvignet in Frankrijk is straks ook verplicht voor buitenlandse auto’s

ZOETERMEER – Ook in Frankrijk is men bezig om milieuzones in te stellen. Er is er al eentje rond Parijs, en binnenkort ook in de regio Grenoble.

In Frankrijk geregistreerde auto’s mogen die zones alleen in rijden als ze een passend milieuvignet hebben. Nieuw is dat deze maatregel per 1 april 2017 ook voor buitenlandse auto’s gaat gelden.

Vanaf 1 april 2017 moeten dus álle auto’s over een zogenaamd “Crit’Air Vignette” beschikken om zo’n milieuzone in te mogen rijden. Gelukkig zijn er op dit moment slechts 2 zones. De zone rond Parijs is al sinds de zomer operationeel. Alles wat binnen de rondweg van Parijs valt, die door de Fransen de Boulevard Perpherique wordt genoemd, is sinds 1 juli als milieuzone ingesteld, met uitzondering van het Bois de Boulogne en het Bois de Vincennes. Per 1 november jongstleden is ook de milieuzone in de regio Grenoble actief.

Zones à Circulation Restreinte

De zones worden aangeduid met “Zones à Circulation Restreinte / ZCR”. Uiteraard zullen er nog meer milieuzones bij komen in Frankrijk. Net als in Duitsland heeft ook Frankrijk verschillende soorten vignetten. De auto’s worden in maar liefst zes classificaties ingedeeld. Er zijn dus classificaties voor de oudere, meer vervuilende auto’s tot aan die voor moderne, milieuvriendelijkere auto’s.

Classificatie

De classificatie hangt van de uitstoot van de auto af. Daarbij kijkt men naar de Euro uitstootnorm en de datum van eerste toelating van het voertuig. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen personenwagens en vrachtwagens. Personenwagens ouder dan 1997 en vrachtwagens ouder dan 2001 komen sowieso niet in aanmerking voor een vignet. Campers boven de 3500 kilo worden als vrachtwagen beschouwd wat dus gevolgen heeft voor oudere, zwaardere campers. Ook de milieuzones krijgen zo’n classificatie, en het zal duidelijk zijn dat het de bedoeling is dat je er straks alleen in mag rijden als de classificatie op het milieuvignet gelijk of ‘schoner’ is dan wat er voor die zone is voorgeschreven.

Voor meer informatie over de milieuzones en -vignetten kun je kijken op www.crit-air.fr.

© foto: www.crit-air.fr.

Like dit artikel
Tweet dit artikel