Mistachterlicht verplicht voor caravans en vouwwagens

kampeerzaken.nlMet ingang van 1 juli aanstaande zijn de nieuwe regels over een mistachterlicht voor aanhangwagens in Nederland écht van kracht en wordt er dus ook écht gecontroleerd. Alle aanhangers tot 750 kg (leeg gewicht + laadvermogen) moeten voorzien zijn van een werkend mistachterlicht. Op overtreding staat een boete van € 30,-.
 Hoewel u naar wij annemen inmiddels ruimschoots bent geïnformeerd over deze nieuwe regel willen wij u er toch nog even op attenderen.
Naar schatting is de nieuwe regel van toepassing voor zo’n 250.000 lichte aanhangers voor recreatief gebruik (vouwwagens, tenttrailers, bagagewagens, boottrailers, klassieke en compacte caravans). Deze nieuwe regel is een EU regel en is dus ook in het buitenland van toepassing. Wie geen risico wil lopen, doet er goed zo spoedig moglijk een mistlicht aan te (laten) brengen en de aansluiting op de auto zonodig aan te laten passen.
Aanpassen aanhanger
Vele bagage- en vouwwagens zijn in het verleden verkocht zonder mistachterlicht. Onvoorstelbaar genoeg nu zijn er zelfs nu nog nieuwe aanhangers zonder mistachterlicht te koop. Als u een aanhanger gaat kopen, wijs de verkoper dus op deze nieuwe verpichting en laat hem zelf zonodig de verlichting aanpassen.
Ook op zwaardere of bredere (breder dan 2,60m) aanhangers en caravans met eigen kenteken en een registratie/ingebruikname van na 31 december 1997 is het mistachterlicht verplicht. Zwaardere caravans van voor die datum hoeven ook nu wettelijk geen mistlamp te hebben.
(Overigens zijn ALLE aanhangers van voor 1997 VOORLOPIG vrijgesteld)
Trekauto’s aanpassen
De verplichte mistlamp voor aanhangers heeft ook gevolgen voor de elektrische installatie van diverse trekauto’s. Bij de trekhaak onder de auto is de stekkerdoos gemonteerd.
Veel auto’s beschikken nog over de goedkopere oplossing met een 7-polige aansluiting. In die 7-polige aansluiting kan via Pin 2 het mistachterlicht van de aanhanger worden bediend. Als echter op pin 2 al een constante stroomdraad is aangebracht (bijv. voor de koelkast) dient men toch over te stappen naar een 13-polige aansluiting. Een constante stroomdraad via 7-polige aansluiting is met het verplichte mistachterlicht niet meer mogelijk omdat die vrije pool voor het misctachterlicht moet worden gebruikt.
Vraag bij uw kampeerspecialist en/of garage naar de details.
(foto © Hella & Camptotal.nl)

Like dit artikel
Tweet dit artikel