Moederbedrijf Bever hard geraakt door coronacrisis

AS Adventure (moederbedrijf Bever) hard geraakt door coronacrisis

Moederbedrijf Bever hard geraakt door coronacrisis

Ook het Belgische AS Adventure, eigenaar van de meer dan vijftig buitensportwinkels van Bever, is in problemen geraakt door de coronacrisis. Het bedrijf is volgens het FD noodgedwongen aan het heronderhandelen met zijn financiers.

In totaal AS Adventure heeft bijna 200 winkels in de Benelux, Frankrijk en Engeland. Volgens het FD zou AS Adventure ‘met schulden overladen’ zijn en is het bedrijf ook ‘keihard geraakt door de coronacrisis’.

Enerzijds zou je denken dat buitensportwinkels nog aardig goed draaien, nu de mensen door de coronapandemie meer de natuur in gaan en dus meer wandelspullen kopen. Maar AS Adventure-topman Frederic Hufkens verklaart aan het FD dat klanten dit jaar massaal wegblijven door winkelsluitingen. Ook gaan ze minder op reis en hebben ze dus minder buitensportkleding, bergschoenen en skispullen nodig.

Volgens Hufkens wordt het bereik ook volgend jaar nog hard geraakt, omdat het wintersportseizoen door de tweede lockdown wordt gedwarsboomd. De omzet tot op heden zou ruim 22% lager zijn dan in dezelfde periode vorig jaar.

AS Adventure is van origine een Belgische kleding-winkelketen. Deze werd in de jaren 50 van de vorige eeuw gesticht door de familie Lathouwers. In 2015 werd AS Adventure verkocht aan investeringsmaatschappij PAI partners. Het Franse bedrijf zette bij de aankoop een langlopende schuld van 200 miljoen euro op de balans. Hierover is men nu dus aan het onderhandelen. Er staat volgens FD bovenop deze langlopende schuld ook nog een kredietfaciliteit van 45 miljoen, die komend voorjaar afloopt.

Afscheid van Duitsland

Drie jaar geleden nam AS Adventure de Duitse retailorganisatie McTrek over. Die winkels deden het vorig jaar al slecht zodat AS Adventure vlak na het uitbreken van de coronapandemie al afscheid van McTrek na. Dit bedrijf kwam daardoor in surseance van betaling terecht. Hufkens verklaart aan het FD: “Wij durfden in de covid-periode de verliezen niet aan te houden in Duitsland, niet wetende hoelang de situatie zou duren.” Ook de winkels in het Verenigd Koninkrijk draaien slecht maar daar was AS Adventure vorig jaar al met een grote reorganisatie begonnen.

Geen ontslagen in Nederland en België

AS Adventure ziet geen reden voor ontslagen in Nederland en België. Wel neemt de organisatie andere maatregelen om de tegenslagen op te vangen, zoals kleinere voorraden, langere betalingstermijnen alsmede overheidssteun. Hufkens hoopt dat het bedrijf vanaf het voorjaar, vanwege de komst van vaccins, weer als vanouds kan draaien.

Bron: FD

Like dit artikel
Tweet dit artikel