Einde van stijging verkoopaantallen Amerikaanse camperindustrie is nabij

Moeilijke tijden voor Amerikaanse camperindustrie

Moeilijke tijden voor Amerikaanse camperindustrie

Terwijl de meeste Europese caravan- en camperproducenten amper aan de alsmaar stijgende vraag kunnen voldoen, ziet de Amerikaanse camperindustrie de stijging in de verkoopaantallen opeens stagneren.

De verkoopaantallen zijn in juni zelfs gedaald. Verschillende producenten en branchepartners hebben de afgelopen tijd daarom voor verschillende uitdagingen gestaan die soms het uiterste van hun kennis en inzicht vergden.

De verkoopcijfers van recreatievoertuigen in de Verenigde Staten zijn in juni, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, bijvoorbeeld met meer dan 10% gedaald. Sommige toonaangevende bedrijven in de sector hebben daardoor een stevige klap gekregen. De brancheorganisatie RVIA kondigde ontslagen na het schrappen van haar nieuw vakbeurs en blijft op zoek naar een nieuwe voorzitter nadat Frank Hugelmeyer ontslag nam. Ook andere beurzen van recreatievoertuigen moeten hun plannen bijstellen. Dat geldt uiteraard ook voor de producenten van recreatievoertuigen en hun toeleveranciers.

Daling van meer dan twintig procent

Uit een onderzoek dat RVIA onder de fabrikanten hield, bleek dat er in juni 36.524 nieuwe recreatievoertuigen zijn afgeleverd. Dat zijn er heel wat minder dan de 40.738 eenheden die in juni vorig jaar werden afgeleverd. Dat geldt ook voor de caravans, fifth weels en campingtrailers. In juni werden daarvan 33.171 eenheden afgeleverd tegenover 36.532 eenheden in juni 2018. Er werden in juni 3.353 campers afgeleverd, meer dan twintig procent minder dan de 4206 campers die in juni vorig jaar de weg op gingen.

Zorgwekkend?

Als we kijken naar de cijfers van januari tot en met juni ziet het er, ondanks het feit dat de  RVIA verwacht dat 2019 en 2020 topjaren worden, best wel zorgwekkend uit. Vorig jaar werden er tot en met juni 271.588 eenheden afgeleverd, dit jaar 216.581 eenheden, een daling van 20,3 procent. Hiermee lijkt definitief een einde te komen aan de stijging die zo’n tien jaar geleden werd ingezet en zullen een aantal Amerikaanse producenten van recreatievoertuigen alle zeilen bij moeten zetten om hun voortbestaan te garanderen. Wat nog wel eens heel zorgwekkender zou kunnen zijn: volgens een artikel in The Atlantic kan een daling in de verkopen van recreatievoertuigen ook duiden op een naderende economische recessie in de Verenigde Staten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel