MultiAnker om luifel af te spannen aan camper

MultiAnker camper luifel

Met het MultiAnker kun je de luifel makkelijk aan de camper afspannen

ZOETERMEER – Een markies is van origine bedoeld als zonneluifel. Aangezien camperaars er tegenwoordig in alle seizoenen er op uit trekken, dient hij ook steeds vaker als bescherming tegen de regen.

Er wordt er dus steeds meer van een dergelijk luifel gevraagd. Maar qua windvastheid laat zo’n luifel nogal te wensen over. Het is daarom aan te raden om hem te ondersteunen met een paar poten en ook nog af te spannen.

Dat afspannen wordt lastiger, als je te maken hebt met een harde ondergrond, zoals asfalt of bestrating. Er worden luifels over het algemeen ook bevestiginsogen voor aan de zijwanden geleverd, maar die zijn niet altijd even makkelijk te monteren. De zijwand van een camper biedt nu eenmaal weinig mogelijkheden om iets degelijk aan vast te schroeven. En dat afspannen is toch echt nodig, want een luifel is allesbehalve windvast. De constructie van de luifel zelf is vanwege de compacte afmetingen redelijk kwetsbaar, en de bevestiging aan de wand van de luifel is natuurlijk ook niet onbeperkt belastbaar. Om een luifel onder alle omstandigheden snel en eenvoudig af te kunnen spannen, is het MultiAnker bedacht. Dit nieuwe product werd afgelopen weekend voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de ‘Norddeutschen Caravansalon’ in Sande.

Het MultiAnker werkt ongeveer hetzelfde als die handige handgrepen, waarmee glaszetters grote glasplaten vervoeren. Een zuignap, die je uit en aan kunt zetten. Je plaatst ze onderaan de zijwand van de camper, haalt de hevel over en ze zitten vast genoeg om de luifel op die manier aan camper af te kunnen spannen. Hierbij dienen de poten als steun en spanband tegelijk.

Uitvinder Heinrich vertelt dat hij experimenteerde met grote zuignappen, maar dat die niet voldoende zuigkracht hebben. Bovendien is het materiaal niet zacht genoeg, zodat er op den duur toch nog lakschade kan ontstaan. Ook bleven er zwarte kringen of strepen achter. Het MultiAnker is en zacht uitgevoerd en heeft afgeronde randen, zodat de lak niet wordt beschadigd. Bovendien is de zuigkracht meer dan voldoende, want het MultiAnker is met zo’n 70 kilo belastbaar. Evengoed is het raadzaam om een markies bij een sterke wind of storm helemaal in te draaien. Dit principe werkt sowieso alleen als de luifel gladde zijwanden heeft.

Het MultiAnker kon zich op de Norddeutschen Caravansalon in Sande ook meteen in de praktijk bewijzen. Het buiige weer met windstoten zorgde voor aardig wat belasting aan de markiezen van de uitgestalde campers. Het duurde dan ook niet lang voordat de meeste exposanten hun campers met een MultiAnker hadden uitgerust.

Het MultiAnker is vooralsnog alleen te koop via het Duitse bedrijf “Zentrale Autoglas”. Een complete set van 2 ankers kost inclusief opbergkoffer 99 euro exclusief verzendkosten. Voor zover wij kunnen zien, wordt het MultiAnker vooralsnog alleen naar adressen in Duitsland verzonden zodat je er voorlopig een ritje naar Melle (net achter Osnabrück) voor over moet hebben.

Meer informatie: multianker.com.

Like dit artikel
Tweet dit artikel