Nederland beleeft ware opleving in de verkoop van caravans en campers

Nederland beleeft ware opleving in de verkoop van caravans en campers

Nederland beleeft ware opleving in de verkoop van caravans en campers

De Nederlandse kampeerbranche ziet een opvallende verschuiving: de verkoop van caravans en campers heeft de afgelopen jaren een behoorlijke vlucht genomen. Sinds het uitbreken van de coronapandemie lijkt de interesse voor deze vorm van vakantie nog sneller te groeien.

Maar ook zeer recent blijft de groei maar doorgaan. Opmerkelijk is daarbij vooral de interesse van jongere mensen is gewekt. Maar wat ligt ten grondslag aan deze toename? Is het de coronapandemie? En is kamperen werkelijk zo populair geworden onder jongeren en jonge gezinnen zoals de cijfers doen vermoeden?

Kamperen weer volop in de belangstelling

Het feit dat Nederland een ware opleving beleeft in de verkoop van caravans en campers, is uiteraard een teken dat het kamperen weer volop in de belangstelling staat. De eerste drie maanden van 2024 laten een opmerkelijke groei zien in de registratie van nieuwe caravans en campers, volgens gegevens vrijgegeven door de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er 11,5 procent meer nieuwe caravans geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar, met een totaal van 1.681 exemplaren. Bij de campers zien we ook een gezonde toename van 6,2 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023. Deze cijfers onderstrepen een hernieuwde interesse in kamperen als vrijetijdsbesteding en vakantievorm in Nederland, waarbij ons land op 1 april maar liefst 615.981 caravans en campers telde, een toename van bijna 11.000 stuks, oftewel bijna twee procent meer dan een jaar eerder.

Op weg naar 200.000e camper

Nederland beleeft ware opleving in de verkoop van caravans en campers De populariteit van de camper is bijzonder opvallend, met een groei van 6,3 procent tot 193.135 campers. KCI-voorzitter Leo Diepemaat benadrukt de betekenis van deze trend: “We gaan dit jaar de 200.000e camper in Nederland tellen en dat betekent grofweg een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.” Vooral sinds de coronapandemie heeft kamperen een vlucht genomen, een beweging die zowel in de verkoop van nieuwe als van tweedehands caravans en campers zichtbaar is.

Noord-Brabant weer onbetwiste nummer één

Interessant is de geografische spreiding van de verkoop. Bijna één op de vijf nieuwe caravans en campers werd geregistreerd in Noord-Brabant, waar de groei het afgelopen kwartaal meer dan 18 procent bedroeg. Ook andere provincies zoals Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Holland lieten een significante toename zien. Opmerkelijk genoeg was Groningen de provincie met de grootste relatieve groei in registraties, terwijl Utrecht de enige provincie was waar een daling werd genoteerd.

Open Camping Dag

Open Camping Dag 2024De opening van het kampeerseizoen rond Pasen, inmiddels traditioneel gemarkeerd door de Open Camping Dag, belooft een impuls te geven aan deze groeiende trend. Met de ongekende zomerse temperaturen in het vooruitzicht is dit een uitgelezen moment voor zowel ervaren als beginnende kampeerders om zich te oriënteren op een vakantiebestemming in eigen land.

De hernieuwde interesse in kamperen en de groei in het bezit van caravans en campers weerspiegelt een bredere culturele verschuiving. Na de uitdagingen van de coronapandemie lijken steeds meer Nederlanders de waarde van vakantie in eigen land en de vrijheid die kamperen biedt, te herontdekken. Met de oplossing van eerdere leveringsproblemen door de industrie en een divers aanbod voor de consument, lijkt het kamperen in Nederland een zonnige toekomst tegemoet te gaan.

Like dit artikel
Tweet dit artikel