Nederland blijft populaire vakantiebestemming voor buurlanden

Vakantie Sentiment Monitor 2023 - NBTC - Nederland als vakantiebestemming en vakantieland

Nederland blijft populaire vakantiebestemming voor buurlanden

Nederland blijft een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit de buurlanden. Dit blijkt uit de Vakantie Sentiment Monitor van juli 2023, die door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is gepubliceerd.

Het rapport toont aan dat 80% van de Duitsers, 78% van de Belgen en 77% van de Fransen van plan is om in 2023 op vakantie naar Nederland te gaan. Dit is een stijging van respectievelijk 2%, 4% en 3% ten opzichte van de resultaten van de vorige meting in december 2022.

Belangrijkste redenen

De belangrijkste redenen waarom mensen in de buurlanden naar Nederland op vakantie willen gaan, zijn de goede bereikbaarheid, de aantrekkelijke natuur en de veelzijdigheid van het land. Nederland is goed bereikbaar per auto, trein, bus en vliegtuig. Het land heeft ook een groot aantal natuurgebieden, zoals de Waddenzee, de Veluwe en de Ardennen. Deze natuurgebieden zijn perfect voor wandelen, fietsen, kamperen en andere outdoor activiteiten. Daarnaast heeft Nederland een rijke geschiedenis en cultuur, die te zien is in de vele musea, kastelen en andere historische gebouwen.

Chinese toeristen weer terug

De populariteit van Nederland als vakantiebestemming onder Chinese toeristen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2019 bezochten meer dan 1,3 miljoen Chinese toeristen Nederland, een stijging van 18% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarna liep het aantal vanwege de coronapandemie uiteraard sterk terug. Nu ook in China nagenoeg alle restricties zijn opgeheven, komen de Chinezen ook weer naar Nederland.

De Chinese toeristen zijn vooral geïnteresseerd in de Nederlandse cultuur, geschiedenis en natuur. Ze bezoeken graag steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar ook natuurgebieden zoals de Waddenzee en de Veluwe. De Chinese toeristen zijn ook een belangrijke bron van inkomsten voor de Nederlandse economie. In 2019 gaven ze in totaal 1,5 miljard euro uit aan hun vakantie in Nederland.
Enkele redenen waarom Nederland zo populair is bij Chinese toeristen:

  • Nederland is een veilig en gastvrij land
  • Nederland heeft een rijke geschiedenis en cultuur
  • Nederland heeft een aantrekkelijke natuur
  • Nederland is goed bereikbaar vanuit China
  • Nederland is een relatief goedkope vakantiebestemming

De verwachting is dat de populariteit van Nederland als vakantiebestemming onder Chinese toeristen in de komende jaren zal blijven groeien. Dit komt door een aantal factoren, zoals de groeiende welvaart in China, de toename van het aantal Chinese reizigers en de verbeterde bereikbaarheid van Nederland.

Goed nieuws

Vakantie Sentiment Monitor 2023 - NBTC - Nederland als vakantiebestemming en vakantielandDe populariteit van Nederland als vakantiebestemming is goed nieuws voor de Nederlandse economie. Toerisme is een belangrijke sector in de Nederlandse economie en zorgt voor veel werkgelegenheid. In 2022 werd er in Nederland voor 48 miljard euro aan toeristische uitgaven gedaan. Dit bedrag is goed voor 8,3% van het Nederlandse bruto binnenlands product (BBP).

De verwachting is dat de populariteit van Nederland als vakantiebestemming in de komende jaren zal blijven groeien. Dit komt door een aantal factoren, zoals de goede bereikbaarheid, de aantrekkelijke natuur en de veelzijdigheid van het land. Daarnaast is Nederland een veilig en gastvrij land, wat het voor veel mensen aantrekkelijk maakt om hier op vakantie te gaan.

De Vakantie Sentiment Monitor

De Vakantie Sentiment Monitor wordt jaarlijks gehouden door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Het onderzoek wordt uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders, Belgen, Duitsers en Fransen. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de populariteit van Nederland als vakantiebestemming te meten en om trends te identificeren.

Jaarlijks onderzoek

Vakantie Sentiment Monitor 2023 - NBTC - Nederland als vakantiebestemming en vakantielandHet betreft een onderzoek, de Vakantie Sentiment Monitor heeft dus geen directe impact op de toerismesector. Maar het onderzoek wordt wel gebruikt door bedrijven en beleidsmakers in het toerisme om hun beleid te vormen. Zij gebruiken de resultaten van het onderzoek om hun marketingcampagnes te verbeteren en beleidsmakers gebruiken de resultaten van het onderzoek om beleid te maken dat de toeristische sector ten goede komt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel