Nederland telt recordaantal caravans en campers

Nederland telt recordaantal caravans en campers

Nederland telt recordaantal caravans en campers

Volgens de brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI) telt ons land momenteel 552.000 kampeermiddelen (caravans en campers).

Een waar record. Het zijn er voor het eerst namelijk meer dan 550.000. De teller stond op 1 juli 2018 op 437.442 caravans en 115.359 kampeerauto’s.

Recordaantal kampeermiddelen

Hans Louwers, secretaris van de Kampeer & Caravan Industrie (KCI): “Nog nooit hadden de Nederlanders zoveel kampeermiddelen in bezit. En dan tellen we nog enkel de gekentekende caravans en campers. Als we daar ook nog de lichte caravans zonder eigen kenteken, de vouwwagens en ook alle tenten bij tellen, dan komen we naar schatting uit op een aantal van ruim anderhalf miljoen kampeermiddelen. Bovendien zijn er 3,9 miljoen Nederlanders die één of meerdere malen per jaar kamperen.”

Nederland een echt kampeerland

Dat er records gebroken zouden worden, is niet zo’n verrassing. De verkoop van nieuwe recreatievoertuigen steeg de afgelopen jaren fors. Met name bij de campers ging het hard. De verkoop campers steeg dit jaar tot en met juni met maar liefst 16,1 procent ten opzichte van het eerste halfjaar 2017, tot 1.461 exemplaren. De caravanverkoop bleef dit jaar ongeveer stabiel in vergelijking met het voorgaande jaar, op 4.426 stuks, oftewel 80 minder (1,8 procent). Maar ook hier is er sprake van en stijging geweest.

Samen met Zweden koploper

Siewert Gorter, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven: “Qua aantal caravans per hoofd van de bevolking zijn we samen met Zweden de Europese koploper en waarschijnlijk zelfs van de wereld. Het aantal kampeerauto’s in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld en ook vouwwagens zijn weer helemaal terug van weggeweest. We zijn en blijven een op-en-top kampeerland.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel