Door de coronapandemie was het voorseizoen voor de meeste Nederlandse campings ronduit slecht. Maar omdat kamperen deze hét veilige alternatief werd, konden de meeste campingeigenaren opgelucht ademhalen.
Toen de campings op 15 juni ook hun gemeenschappelijke sanitair mochten openen, ontstond er een ware hausse en beleefden de Nederlandse campings hun beste hoogseizoen ooit. Maar dat kon het grotendeels verpeste voorseizoen natuurlijk niet helemaal goedmaken.
Recordaantal overnachtingen in zomermaanden
De Nederlandse logiesaccommodaties boekten volgens het CBS in juli en augustus 2020 een recordaantal overnachtingen. Men telde zelfs meer dan vorig jaar, toen er ook al sprake van een topjaar was. De grootste groei was vooral bij de campings en huisjesterreinen. Deze konden in het derde kwartaal aanzienlijk meer binnenlandse gasten konden verwelkomen. Het aantal gasten was in het derde jaar weliswaar wat lager maar het aantal overnachtingen was weer groter dan in het voorgaande jaar.
Meer gasten en overnachtingen op Nederlandse campings
Het waren vooral de campings die het aantal gasten en overnachtingen in de zomermaanden zag toenemen. Veel Nederlanders kozen vanwege de coronapandemie voor een vakantie in eigen land. Dat waren er 24 procent meer dan in 2019. Doordat de Nederlandse gasten ook nog langer bleven, steeg het aantal overnachtingen nog meer. Daardoor noteerden de Nederlandse campings in het derde kwartaal een stijging van het aantal overnachtingen van maar liefst 27 procent ten opzichte vorig jaar.
Meeste provincies hadden meer binnenlandse gasten
Bijna alle provincies profiteerden van de toegenomen binnenlandse vraag. Gelderland is de steevast de populairste provincie voor binnenlandse vakanties. Hier noteerde een toename van 21 procent. Kennelijk zochten veel Nederlanders de ruimte op want de provincie Groningen zag het aantal overnachtingen in het derde kwartaal met 33 procent toenemen. Maar niet alle provincies konden ervan profiteren. De provincies Noord- en Zuid-Holland zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van buitenlandse toeristen en die waren er een stuk minder.