Nederlandse campings in Portugal: soms een uitkomst, vaak een verademing…

Camping Candemil

Blokhut op Camping Candemil

Bij toeval stuitten we op een van die dagen op een camping in Aboboreiras, in de buurt van Tomar, ongeveer in het midden van Portugal.

Camping Pelinos wordt gerund door Nederlandse eigenaren. De ontvangst door de gastvrouw en gastheer was typisch hollands: een gezellig bakkie koffie stond klaar voordat we inschreven. Het is een kleinschalige camping, waar we twee dagen in rust genoten van het geluid van de natuur. En de bergachtige omgeving nodigde uit tot een stevige wandeling.

Kleinschalige campings van Nederlandse eigenaren

Bij het vertrek drukten de eigenaren ons een folder in handen waarin een vijftal kleinschalige campings met Nederlandse eigenaren zich presenteren. Deze campings liggen van Noord naar Zuid verspreid over Portugal. Daardoor heb je de mogelijkheid om in een aantal dagtrajecten het land te doorkruisen en toch op een Nederlandstalige camping te overnachten. En met de folder in de hand krijg je ook nog eens 10% korting op de toch al scherpe overnachtingsprijs.

Pech onderweg

Op de sleepwagen

De camper op de sleepwagen

Omdat onze planning het niet toeliet om nog verder naar het zuiden af te zakken, besloten we om in elk geval op de terugweg van deze ‘keten’ gebruik te maken. We namen camping Convivio in onze route op. Dus na bezoeken aan een aantal mooie steden in het westen van Portugal reden we richting Candemil, waar genoemde camping is gevestigd. Helaas, op ongeveer 20 km voor het eindpunt van die dag kregen we autopech: problemen met de koelvloeistof (later bleek de pomp stuk). Via de Portugese Wegenwacht was al snel een sleepdienst ter plaatse. Toen kwam de vraag (in het Portugees uiteraard): naar welke garage. Wij wilden graag in de buurt van de camping in Candemil, omdat we daar dan konden overnachten.

Nu vermelden de campingeigenaren in hun folder ook de wervende zin: “Pech onderweg? Bel de dichtstbijzijnde camping!” Indachtig dit advies belden we de camping in Candemil. Want we dachten: laat ze het maar waar maken! En dan merk je het voordeel van deze service, vooral op het terrein van de taal. De campingeigenaar adviseerde de sleepdienst om de camperbus naar zijn garage in Campos te rijden. We spraken met hem af dat hij ons daar na aankomst zou komen ophalen. We konden dan (zo lang als nodig) overnachten in een blokhut op de camping. En hij regelde ook het gesprek met de garagehouder/monteur. Deze beloofde dat de pomp de volgende dag vervangen zou worden (het was inmiddels zes uur).

Behulpzame bevolking

De volgende dag was de auto inderdaad weer klaar. Omdat de campingeigenaar zelf verhinderd was om mee te rijden, had hij zijn Engelssprekende buurvrouw gecharterd om die taak over te nemen. Bij de garage bleek dat onze pinpas en creditkaart niet door hun betaalsysteem werd geaccepteerd (een probleem dat we al eerder een keer bij het tanken hadden gesignaleerd). De buurvrouw kwam met de oplossing: zij zou het geld voorschieten en met mij naar Vila Nova de Cerveira rijden om geld te pinnen en af te rekenen. En zo hebben we dat geregeld.

Zo blijkt dat niet alleen de gastvrijheid bij deze campings prima is, maar ook de behulpzaamheid van de Portugese bevolking behoorlijk ver gaat. Bent u van plan om naar Portugal te gaan en nu nieuwsgierig geworden naar deze campings? Op de website www.rdpcampings.eu vindt u informatie over alle vijf deelnemende campings.

Nieuwsgierig naar onze reis? Ik zal daar in de komende tijd nog wel eens over schrijven. Maar u kunt nu alvast kijken op mijn website www.wesselsjan.nl.

 

Jan Wessels

 

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel