NEXSD One: half-integraal camper met lichtgewicht aluminium opbouw

NEXSD One half-integraal camper

NEXSD One: half-integraal camper met lichtgewicht aluminium opbouw

NEXSD Automotive Innovations, een businessunit van de grote toeleverancier SD Automotive, presenteerde op de Caravan Salon een nieuwe lichtgewicht technologie voor het bouwen van campers.

De NEXSD ONE campingombouw, die men in Düsseldorf op een tot camper omgebouwde VW Crafter liet zien, moet de beste eigenschappen van een buscamper en een half-integraal camper combineren. Vooral het lage gewicht van het NEXSD concept is daarbij een belangrijk voordeel.

Hoog laadvermogen

Het prototype dat men op de Caravan Salon presenteerde, was een camper van 6,9 meter lengte en 2,03 meter breed, die bij een MTM van 3.500 kilo nog steeds een laadvermogen van 700 kilo heeft. Een record, zegt men zelf. “Optiintegrated” zoals SD Automotive het prototype noemt, is een zelf verzonnen woord dat met de woorden “optimaal” en “geïntegreerd” moet passen. Het gepresenteerde voertuig is volgens de fabrikant namelijk een geoptimaliseerde vorm van een half-integraal camper.

Opbouw

De voorzijde van de VW Crafter is zoals we bij iedere half-integraal zien. De opbouw is daar schijnbaar naadloos bovenop geplaatst. De kap boven de cabine loopt langzaam tot een hoogte van 2,71 m waarna het dak op die hoogte doorloopt. De flanken zijn geheel verticaal, net als bij de meest compacte half-integraal campers. Daar komt dit model dan ook het meest mee overeen. Wat dat betreft zou je zeggen dat het ontwerp niet zo revolutionair is.

Ook de indeling is niet direct uniek. Wel bijzonder is de grote achterklep van 117 x 176 centimeter. Dankzij het grote laadvermogen kun je daar zo een motorfiets of scooter naar binnen rijden. Achter die grote klep vind je een zitgroep, die uiteraard tot bed opgebouwd kan worden. Maar er is daarboven ook een hefbed, zodat er totaal 4 slaapplaatsen zijn. Meer naar voren, aan de linkerzijde, bevindt zich de badkamer. Daar tegenover is de keuken geplaatst.

Aluminium constructie en carrosserie

Het echt unieke zit hem in de aluminium opbouw. De buitenkant van de NEXSD One is gemaakt van gevormde aluminium platen in ‘automotive’ kwaliteit. Daarachter zit de ‘Spaceframe’ constructie van de opbouw van een volledig nieuw lichtgewicht aluminium fabricaat. Deze constructie is bijzonder licht en maakt dus een hoog laadvermogen mogelijk. Bovendien is deze constructie bij een ongeluk niet direct tot total loss. De aluminium beplating is relatief gemakkelijk te repareren. Het aluminium, dat deels al gerecycled is, is ook nog eens gemakkelijker recyclen dan de gebruikelijke sandwich panelen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel