Nieuw merk buscampers van Trigano: Panama Van

Nieuw merk buscampers van Trigano: Panama VanWe schreven al eerder over de nieuwe Duncan buscampers van Karman die in de Spaanse Trigano-fabriek van Mediterraneo bij Peniscola worden gebouwd, en dat daar sinds kort ook vergelijkbare buscampers onder de nieuwe merknaam ‘Panama Van’ van de band rollen.

Er is nu meer bekend over Panama Van, het nieuwe merk uit de stal van de grote Trigano Groep. Dit merk zal zich vooral richten op veelzijdige compacte buscampers op basis van de Ford Transit Custom. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik en natuurlijk ook als camper.

De Panama Van-buscampers moeten een betaalbaar alternatief vormen voor de bijna ontelbare compacte buscampers die op basis van de Volkswagen Transporter worden gebouwd. De Ford Transit Custom is behoorlijk goed vergelijkbaar met de Volkswagen bestelwagens maar is bovendien iets breder, wat in een camper wel zo prettig is. Het is nog niet bekend of de buscamper van Panama ook naar Nederland komen. Er staan al tientallen dealers in het overzicht, in diverse Europese landen, maar nog niet in Nederland. Verder is bekend dat de eerste modellen waarschijnlijk in de loop van de winter bij de dealers staan. Vooralsnog zal Panama twee maten buscampers bouwen.

De P\10 is 4,97 meter lang, de P\54 is 5,34 meter lang. Wie denkt dat er iets niet klopt: die backslash (\) maakt wel degelijk onderdeel uit van het typenummer.

Panama P\10

Ergens moet je niet te veel verwachten van dergelijke compacte campers. Maar toch bieden ze vaak meer dan je zou verwachten en dat geldt ook voor de buscampers van Panama. De Panama P\10 is behoorlijk veelzijdig. De verschuifbare driezitsbank kan eenvoudig worden omgeklapt tot een tweepersoonsbed. Dat is redelijk beperkt qua afmetingen (114 x 187 cm) maar dat kan ook haast niet anders. De bank kan ook plaats bieden aan drie personen en heeft Isofix-bevestigingspunten. In de vloerrails kunnen desgewenst ook extra zitplaatsen worden aangebracht. Wie de achterbank tot bed om wil bouwen, zal die extra zitplaatsen eerst moeten verwijderen. Er zijn nog twee slaapplaatsen in het hefdak.

Aan de linkerzijde is, net zoals bij de meeste VW-campers, een compact keukenblok aangebracht met een tweepits kooktoestel, gootsteentje, compressorkoelkast, lades en een schuifdeur. Achterin de camper is nog meer bergruimte. Een badkamer is er uiteraard niet. Je kunt een los chemisch toilet meenemen en er is ook een 50-liter schoonwatertank en 30-liter vuilwatertank aan boord. Wie wil douchen, kan gebruik maken van de buitendouche.

Panama P\54

De indeling van de grotere P\54 is geheel anders. De keuken bevindt zich in dit model ook aan de linkerzijde, maar dan geheel achteraan. Daar tegenover is de nodige bergruimte. Omdat in dit model de stahoogte vooral achteraan moet zitten, heeft Panama het hefdak ook omgedraaid, met het hoogste punt aan de achterkant van de camper.

De zithoek van de P\54 bevindt zich meer aan de linkerzijde van de camper en is een stuk ruimer zithoek dan die van zijn kleine broertje. Ook dit model heeft geen badkamer.

Verschillende uitrustingsvarianten

De Panama P\10 is verkrijgbaar in drie verschillende uitrustingsvarianten (P\10E, P\10 en P\10+), de P\54 in twee (P\54 en P\54+.).

De luxere modellen zijn onder andere uitgerust met een verwarmde voorruit, licht- en regensensoren en een Apple Car Play en Android Auto compatible Bluetooth/USB/DAB-audiosysteem met 8-inch scherm.

Like dit artikel
Tweet dit artikel