Nieuwe Autobahnvignetten voor Oostenrijk en Zwitserland

Autobahnvignet Oostenrijk Zwitserland

De Autobahnvignetten voor 2017 van Zwitserland en Oostenrijk

ZOETERMEER – Duitsland heeft nog slechts vergevorde plannen voor een tolheffing op de autowegen en autosnelwegen. In de Alpenlanden Zwitserland en Oostenrijk heb je al jaren een speciaal vignet nodig om van de autosnelwegen gebruik te mogen maken.

Beide landen brengen voor 2017 nieuwe vignetten in andere kleuren uit, waarbij de tarieven van het Oostenrijkse Autobahnvignet voor 2017 iets zijn verhoogd.

Misschien is het toeval, maar zowel Zwitserland als Oostenrijk heeft voor 2017 een groen gekleurd vignet.

Tarieven Oostenrijk

Het jaarvignet voor 2017 voor de Oostenrijkse snelwegen en autowegen is al geldig sinds 1 december, en is bovendien ook nog eens geldig tot en met januari 2018. Zo’n jaarvignet gaat voor een personenwagen 86,40 euro kosten. Vignetten voor 10 dagen en 2 maanden kosten respectievelijk 8,90 en 25,90 euro. Voor motorfietsen zijn de bedragen respectievelijk 34,40, 5,10 en 13 euro.

Tarieven Zwitserland

Zwitserland heeft de tarieven voor 2017 gelijk aan die van 2016 gehouden. Je hebt hier alleen de keus uit een jaarvignet. Voor personenwagens en motorfietsen kost een vignet 40 Zwitserse Franks, wat overeenkomt met 38,50 euro.

Caravans en campers

Houd er rekening mee dat je in Zwitserland ook voor een caravan en andere aanhangers een apart vignet moet kopen en dat je dus het dubbele bedrag kwijt bent. Eigenaren van campers tot 3500 kg betalen zowel in Zwitserland als in Oostenrijk hetzelfde tarief als voor personenwagens. Bestuurders van voertuigen waarvan het totaalgewicht meer dan 3500 kg bedraagt dienen bij de Zwitserse grens een zogenaamde ‘Schwerverkehrsabgabe’ te kopen. Ook in Oostenrijk gelden afwijkende normen en tarieven voor voertuigen boven de 3500 kilo, zie  www.go-maut.at voor meer informatie.

Boetes

De boete voor het rijden op de auto(snel)wegen zonder in het bezit te zijn van een vignet in Oostenrijk bedraagt 120 euro voor een personenwagen. In Zwitserland ongeveer 186 euro. Wie betrapt wordt en weigert om alsnog een vignet te kopen, is uiteraard nog aanzienlijk duurder uit en kan ook een aangifte verwachten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel