Nieuwe benamingen voor benzine en diesel

Brandstoflabels EU 2018

Nieuwe benamingen voor benzine en diesel

De namen van benzine verschillen her en der in de Europese landen. De Europese Unie wil dat consumenten in heel Europa gemakkelijk kunnen zien welke brandstof zij voor hun voertuig moeten tanken.

Daarom heeft de Europese Unie ingestemd met nieuwe criteria voor brandstoflabels voor nieuwe voertuigen en tankstations. Dat houdt in dat er vanaf 12 oktober aanstaande in heel Europa nieuwe, uniforme labels op de brandstofpompen zullen verschijnen.

Nieuwe labels

Uiteraard zullen de oude benamingen niet meteen helemaal verdwijnen, maar het wordt toch even wennen. De labels voor brandstof krijgen, om het wat duidelijker te maken, gelukkig wel verschillende vormen. Benzine krijgt een rond label, diesel een vierkant label en de gassen een diamantvormig label. De bekende Euro 95 gaat E10 heten. Euro 98 gaat E5 heten en diesel heet voortaan B7. LPG blijft gewoon hetzelfde heten, evenals CNG dat voor gecomprimeerd aardgas staat. Verder zal waterstof H2 gaan heten en vloeibaar aardgas krijgt het label LNG.

Varianten

Er komen ook wat nieuwe varianten, bijvoorbeeld de E85 benzine met een hoog (85%) ethanolgehalte. De B bij de diesel verwijst naar Bio. Naast de D7 komt er ook een B10 waarbij het percentage biodiesel geen 7% maar 10% is. Voorts is er ook nog de XTL diesel. Dat is een zogenaamde paraffinische synthetische diesel. Deze wordt gemaakt op basis van aardgas, plantaardige oliën of dierlijke vetten, of met waterstof behandelde plantaardige olie).

Like dit artikel
Tweet dit artikel