Nieuwe Ford Transit Nugget camper is er ook met plug-in hybride aandrijving

Ford Transit Nugget camper met plug-in hybride aandrijving

Nieuwe Ford Transit Nugget camper is er ook met plug-in hybride aandrijving

De komst van (deels) elektrische basisvoertuigen zorgt voor aardig wat nieuwe modellen bij de buscamper. Zo is er op de Caravan Salon in Düsseldorf een nieuwe versie te zien van de Ford Nugget, die net als de Volkswagen California en Mercedes-Benz Marco Polo tot de populairste buscampers behoort.

De nieuwe Ford Transit Nugget heeft niet alleen een update van het exterieur en interieur gekregen, maar is nu ook verkrijgbaar met een plug-in hybride aandrijving. Dat betekent dat je naar keus volledig elektrisch of op benzine kunt rijden.

Van diesel en benzine naar (deels) elektrisch

Dat diesel zijn langste tijd heeft gehad, is iets waar we in de camperbranche nog even aan moeten wennen. Natuurlijk, de moderne Euro 6-dieselmotoren zijn een stuk schoner dan de stinkende diesels van vroeger. Maar ze stoten nog steeds CO2 en fijnstoffen uit, en ook de productie van dieselolie is allesbehalve goed voor ons milieu.

Wat dat betreft is een volledig elektrische auto – en dat is écht onafhankelijk en wetenschappelijk bewezen – veel minder slecht voor ons milieu. Die rijdt ook nog eens fluisterstil en veel prettiger. Maar die heeft ook een nadeel: het rijbereik, en het feit dat je bij lange ritten iedere 200 à 400 kilometer aan half uurtje bij de snellader moet staan.

Niet iedereen wil dat. Zolang de accu’s van elektrische auto’s geen grotere capaciteit hebben of nog sneller op te laden zijn, vinden veel mensen de plug-in hybride een prima alternatief. Korte stukjes rijd je volledig elektrisch, terwijl je voor de langere ritten een beroep op de verbrandingsmotor doet.

Ford Transit Nugget plug-in hybride

Dat geldt ook voor de nieuwe Ford Transit Nugget plug-in hybride. Die is uitgerust met een 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor, welke gekoppeld is aan een elektromotor. Het systeem biedt een gecombineerd vermogen van maar liefst 233 pk. Het elektrische bereik bedraagt ongeveer 50 kilometer, ideaal voor korte uitstapjes naar de stad, winkels of in de natuur. En als je langere stukken wilt rijden, waar de accu niet toereikend is, dan springt de benzinemotor automatisch bij.

Exterieurdesign amper veranderd

Qua vormgeving blijft de Transit Nugget trouw aan zijn robuuste en functionele design. Maar er zijn ook zaken vernieuwd, zoals de LED-koplampen en een verbeterde aerodynamica. Kopers kunnen kiezen uit diverse kleuren, waaronder een nieuwe tint genaamd “Mountain Mist”.

Vernieuwd interieur met beproefde, doch verbeterde indeling

Net als bij de andere compacte kampeerbusjes vind je in de Nugget geen zee van ruimte. Het is nu eenmaal een beetje behelpen met de ruimte. Toch biedt de Nugget, waarvan de ombouw tot camper door het bekende Westfalia wordt verzorgd, aardig wat comfort.

Dat komt mede doordat de indeling best wel slim ontworpen is ontworpen waarbij het keukenblok, met tweepits kookplaatje en koelkast, achterin is geplaatst. Koken kan staand, onder het hoge gedeelte van het hefdak. Het slaapgedeelte is voorzien van een comfortabele, verwarmbare driezitsbank achterbank, welke eenvoudig kan worden omgebouwd tot een tweepersoonsbed.

Deze indeling heeft de Nugget al een tijdje, en deze heeft zich in de praktijk bewezen. Niettemin hebben Ford en Westfalia het interieur voor komend seizoen geheel geoptimaliseerd en vernieuwd.

Zonnepaneel

Een van de meest opvallende kenmerken van de nieuwe Ford Transit Nugget plug-in hybride is het optionele zonnepaneel op het dak, dat voor extra energie voor de huishoudelijke apparaten moet zorgen. Met dat zonnepaneel manier is de Ford Transit Nugget nog beter geschikt om zelfvoorzienend te overnachten.

Het infotainmentsysteem heeft een upgrade gekregen en bevat een verbeterd touchscreen met navigatie en connectiviteitsopties, alsmede standaard SYNC 4 en draadloze Apple Carplay/Android Auto. Op het gebied van veiligheid zijn er diverse assistentiesystemen toegevoegd, zoals een achteruitrijcamera en dodehoekdetectie. De draaibare bestuurders- en passagiersstoel zijn voorzien van stoelverwarming.

Levering begin volgend jaar

De eerste leveringen van de nieuwe Ford Transit Nugget plug-in hybride worden verwacht in het eerste kwartaal van 2024.

Like dit artikel
Tweet dit artikel