Nieuwe Heimplanet Kirra is groter en lichter

Heimplanet Kirra Classic tent

Nieuwe Heimplanet Kirra is groter en lichter

Ook voor de Kirra, het nieuwste lid van de Heimplanet-tentenreeks, geldt de slogan “uitrollen, oppompen & klaar”. De nieuwe Kirra heeft niet alleen het befaamde geodetische ontwerp waar Heimplanet zo bekend om staat, maar staat ook voor een geheel nieuwe generatie.

Heimplanet wilde met de Kirra de beste eigenschappen van de kleinere Fistral en de Cave combineren. De Heimplanet Kirra is lichter dan de Cave – een van de eerste Heimplanet-tenten – en ruimer dan de Fistral én Cave.

Om dat te verduidelijken: de Cave is een relatief ruime maar ook vrij zware 2-3 persoons tent. De Fistral is aanzienlijk lichter maar is ook maar geschikt voor 1 à 2 personen. De nieuwe Kirra tent is een lichte tweepersoonstent die stabiel genoeg is om in drie en misschien wel vier seizoenen te gebruiken. Behalve voor die twee personen biedt de Heimplanet Kirra ook ruimte voor een kind of hond, of aan behoorlijk wat bagage. Qua ruimte heb je minstens zoveel als in de Heimplanet Cave terwijl je met de Kirra maar liefst een kilo minder mee hoeft te slepen.

De ‘Grid’ opnieuw geconfigureerd

Om deze gewichtsbesparing innovatie te realiseren, hebben de ontwerpers van Heimplanet de ´ Inflatable Diamond Grid’ (IDG), die de structuur voor de geodetische tenten vormt, opnieuw geconfigureerd. Door hier en daar de verhoudingen van de structuur te wijzigen, zijn de ontwerpers er dus in geslaagd om een aanzienlijk lichtere tweepersoons tent te ontwikkelen. Net als de andere Heimplant tenten heeft ook de Kirra een driehoekige IDG-geometrie. Deze moet voor een stabiele structuur zorgen, die ook bij slecht weer overeind blijft, en tegelijkertijd het gewicht van de structuur verminderen.

Wat zijn de verschillen?

Voor de Fistral gebruikt Heimplanet een eenvoudige X-structuur terwijl men voor de Cave het befaamde exoframe in de vorm van een 5-puntige ster gebruikt. De structuur van de Kirra zit daar met een ‘triangular’ concept precies tussenin. Hierdoor is de structuur van de Kirra een stuk lichter. Daarnaast past men ook modernere, lichtere materialen toe. Zoals Heimplanet zelf zegt: “We hebben de kwaliteit van de stof in onze tenten aanzienlijk verbeterd. Wij gebruiken nu in al onze tenten 40D high tenacity polyester met dubbele ripstop. Deze stof heeft een hogere treksterkte dan gewone polyestergarens. Daardoor heeft ons nieuwe tentdoek een hogere scheursterkte. Bovendien is het lichter, valt het beter, kreukt het minder en voelt het zachter aan.”

Een kilo lichter

Door de nieuwe materialen en constructie is de nieuwe Heimplanet Kirra daardoor maar liefst een kilogram lichter dan de Cave. Men gaat dus van 4,8 kilogram naar 3,8 kilogram, zonder ook maar iets aan ruimte in te leveren. Sterker nog, de Kirra is zelfs iets ruimer dan de Cave. Het blijft natuurlijk een tent die te zwaar is om met de rugzak meet te nemen. Maar bike packers zullen die kilo minder absoluut weten te waarderen. Het feit dat de Heimplanet-tenten niet heel licht zijn, komt door het feit dat ze altijd dubbeldaks zijn, en de befaamde stabiele, oppompbare constructie hebben. Bovendien hebben ze altijd een vestibule voor de bagage.

De Heimplanet Kirra is er in drie varianten: de Classic, de 4-Season en de Cairo Camo. De witte Classic heeft een adviesprijs van € 849 terwijl er op het prijskaartje van de Camo en donkerrode 4-Season een prijs van € 899 staat.

Like dit artikel
Tweet dit artikel