Nieuwe rijbewijsregels 2013 op een rijtje

rijbewijs-richtlijn-caravansSinds 2013 zijn de regels rond het B-rijbewijs aangepast waardoor met elke combinatie onder de 3500 kg maximaal toegestaan gewicht gereden mag worden.

De nieuwe rijbewijsregels zijn een gevolg van Europese richtlijnen.

De wijzigingen kunnen voor kampeerders van invloed zijn op de keuze voor een nieuwe camper of caravan. Voor iedereen die vóór 19 januari 2013 al in het bezit is van een rijbewijs, blijven dezelfde rechten gelden, tenzij de nieuwe regels gunstiger zijn.

Vanaf 19 januari 2013 geldt voor rijbewijs B (personenauto) de eenvoudige regel dat het toegestane maximum gewicht van auto plus aanhangwagen of caravan niet meer dan 3.500 kg zijn. Uiteraard blijft van kracht dat het gewicht van de betreffende aanhanger moet voldoen aan het maximale trekgewicht van de auto, zoals op het kentekenbewijs staat vermeld. Wat dat gewicht mag zijn, kun je vinden op de site van de RDW na invullen van het kenteken.

Kenteken(s) aanpassen

In sommige gevallen is het mogelijk door een kleine aanpassing van de maximale gewichten op het kentekenbewijs toch aan de wettelijke eisen te voldoen. U kunt bijvoorbeeld om onder 3500 kg te blijven het laadvermogen van uw auto en/of caravan administratief laten terugbrengen.

Het aanpassen van het kentekenbewijs is een pure administratieve aangelegenheid waarbij aan de auto of caravan niets verandert. Deze administratieve aanpassingen kunnen later ook weer ongedaan gemaakt worden. De kosten per verandering bedragen ongeveer 60 euro. Meer informatie en aanvraagformulieren vindt u op de site van de RDW.

schema_rijbewijs

Schema: Caravantrekker.nl

Rijbewijs B+

Voor een combinatie van auto en caravan of aanhangwagen met een toegestaan maximum gewicht van hoger dan 3.500 kg is rijbewijs BE nodig. Vanaf 19 januari 2013 geldt bovendien dat de toegestane maximum massa van de aanhanger of caravan hoogstens 3.500 kg mag zijn. Voor kampeerders is de gedefinieerde uitzondering niet relevant. De nieuwe regels kennen bovendien de nieuwe rijbewijscategorie B+. Daarmee mag u combinaties met een toegestaan maximum gewicht tot 4.250 kg besturen en het examen voor B+ en BE is nagenoeg gelijk. BOVAG raadt aan te kiezen voor het BE-rijbewijs, aangezien u dan over bredere mogelijkheden beschikt.

Kampeerauto

Om voertuigen met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg te mogen besturen, is rijbewijs C verplicht (‘vrachtwagenrijbewijs’). Voor de categorie tussen 3.500 kg en 7.500 kg wordt de nieuwe categorie C1 geïntroduceerd, oftewel voor ‘lichte vrachtwagens’. Daarmee mogen tevens acht personen plus de bestuurder worden vervoerd. Om het C1-rijbewijs te kunnen halen, moet u in het bezit zijn van B en het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. C1 is vijf jaar geldig en voor vernieuwing moet u medisch worden gekeurd.

Bron: BOVAG, RDW.

Like dit artikel
Tweet dit artikel