Nieuwe ‘smart and simple’ Adria Aviva Lite is lichter, compacter en duurzamer

Adria Aviva Lite caravan 2024

Nieuwe ‘smart and simple’ Adria Aviva Lite is lichter, compacter en duurzamer

In een tijd waarin de kampeerwereld zich steeds meer richt op duurzaamheid en efficiëntie, zet Adria een gedurfde stap met de introductie van de nieuwe Aviva Lite caravan.

De Adria Aviva Lite is een van de lichtste caravans in zijn klasse. Hij is ‘smart & simple’, volgens Adria, en daarmee helemaal toegespitst op de hedendaagse kampeerder die een lichte, compacte caravan voor achter zijn hybride of (deels) elektrische auto zoekt.

Licht en compact

Het exterieur van de Aviva Lite straalt elegantie uit met zijn strakke lijnen en glanzende afwerking. Met een rijklaar gewicht van nog geen 700 kilo is de Aviva Lite een van de lichtste caravans in zijn klasse. Bovendien is hij ook compact, met een breedte van 2,09 meter en een lengte van 4,14 meter.

Daarmee is hij niet alleen uitermate geschikt om met een kleine auto te trekken, maar ook met een elektrische auto. Minder gewicht en minder luchtweerstand betekent immers ook minder energieverbruik, zodat het rijbereik van de elektrische auto zoveel mogelijk behouden blijft.

Eenvoudig, sfeervol en veelzijdig interieur

Binnenin is de ruimte zorgvuldig ingedeeld, met een keuken, zithoek en slaapgedeelte die naadloos in elkaar overgaan. Achteraan bevindt zich een stapelbed, zodat de caravan ondanks het compacte formaat en lage gewicht vier slaapplaatsen biedt. Het interieur oogt eenvoudig, en dat is een bewuste keuze van Adria. De Sloveense fabrikant heeft het bewust eenvoudig gehouden.

Zo heeft de caravan wel een keukenblok, maar geen kooktoestel. Dit omdat de meeste kampeerders toch niet meer in de caravan koken. Desgewenst kan er een tweepits inductiekookplaatje in de keuken geplaatst worden. Er is dus ook geen gasinstallatie aan boord. Dat scheelt een heleboel gewicht en ook aardig wat geld.

Adria heeft zich veel moeite getroost om het interieur leuk, veelzijdig en flexibel te houden. De opbergruimte bestaat bijvoorbeeld voor een deel uit kunststof kratten. Ideaal omdat je ze thuis al kunt vullen. Uiteraard ontbreken de LED-verlichting en USB-poorten niet, want Adria houdt terdege rekening met de behoeften van de hedendaagse kampeerder. En zo biedt de caravan, ondanks het feit dat hij licht en compact toch echt het gevoel van een huisje op wielen.

Gedurfde stap

De markt voor caravans is competitief, en er zijn ook in deze niche al verschillende concurrenten, zoals de Knaus Yaseo. De Beachy van Hobby is misschien wel het mooiste voorbeeld van een caravan in deze niche. Adria zet met de Aviva Lite best wel een gedurfde stap in een niche die maar net aan het ontstaan is en waarvan het nog heel onzeker is of deze wel zal blijven bestaan. Dat hangt er ook vanaf of de andere merken zullen volgen. De tijd zal het leren.

Like dit artikel
Tweet dit artikel