NKC: Kilometerheffing moet camperaars niet benadelen

NKC: Kilometerheffing moet camperaars niet benadelenZoals wellicht bekend gaat ons huidige belangstelsel, als het gaat om BPM en wegenbelasting, rond 2030 helemaal anders worden.

We gaan dan over naar rekeningrijden. Dat geldt ook voor campers. Daarbij zal het jaarlijks gereden aantal kilometers bepalend zijn voor de hoogte van de bijdrage die we betalen.

Dat betekent dat camperaars vanaf 2030 geen wegenbelasting en bpm meer hoeven af te dragen, maar een bedrag per kilometer. Ook de NKC is voorstander van het betalen naar gebruik. Maar de NKC is ook van mening dat gezien het recreatieve karakter van het camperen, bezitters in ieder geval niet meer moeten gaan betalen.

Betalen naar gebruik

Of dat inderdaad zo zal zijn, is maar de vraag. Ten eerste zijn campers niet alleen een stuk zwaarder dan personenwagens maar maken zij ook nog eens veelal gebruik van vervuilende dieselmotoren. Tegen die tijd zal een groot deel van de personenwagens volledig elektrisch zijn en mogen er ook geen nieuwe personenwagens met verbrandingsmotor worden verkocht. Campers behoren dan duidelijk tot de meer vervuilende voertuigen. Daarom zou de stelselwijziging wel eens minder prettige gevolgen voor de camperaars kunnen hebben. Ook omdat men puur kijkt naar de kilometers die men per jaar rijdt. Daarbij maakt het niets uit als die toevallig voor 95% in het buitenland zijn gemaakt.

Hoe hoog de kosten van het kilometertarief worden, staat nog niet vast. Het enige wat we wel weten is dat het kabinet de kilometerheffing kostenneutraal wil invoeren. Dat wil zeggen dat de totale kilometerheffing net zoveel moet opleveren als het huidige systeem van motorrijtuigenbelasting én BPM. Ook zullen de accijnzen op fossiele brandstoffen gewoon blijven bestaan. Voor de goede orde: ook op elektriciteit wordt belasting geheven. Het is dus niet zo dat de overheid vanwege de transitie geld gaat missen omdat er minder fossiele brandstoffen worden verkocht. De belasting op elektriciteit is voor de overheid minstens zo interessant.

NKC: Camperen moet toegankelijk blijven

Uiteraard volgt de NKC de ontwikkelingen rond het nieuwe stelsel op de voet. De NKC vindt het belangrijk dat camperen toegankelijk blijft, en vindt dat camperaars in ieder geval niet meer gaan betalen. Niels van Haarlem, van de afdeling belangenbehartiging van de NKC. “Dit is in de kern een eerlijke manier van het delen van de kosten, maar we pleiten wel voor een verlaagd tarief voor campers. Camperaars gebruiken immers de camper recreatief en rijden op rustige tijden in gebieden waar het doorgaans niet druk is. Het is dan niet redelijk als camperaars meer gaan betalen. We gaan dit zeker bepleiten in de inspraakrondes die er nog komen.”

Een plausibel argument, ware het dus niet dat de campers op zich tegen die tijd dus tot de meest vervuilende soorten voertuigen behoren zodat er wat dat betreft wellicht juist minder coulance is.

Like dit artikel
Tweet dit artikel