NKC wil dat het verlengen van een C1-rijbewijs ook eenvoudiger kan

NKC verlengen C1-rijbewijs  eenvoudiger

NKC wil dat het verlengen van een C1-rijbewijs ook eenvoudiger kan

Met rijbewijs C1 mag je een voertuig met een toegestane maximummassa tussen de 3500 kg en 7500 kg. Onontbeerlijk dus als je een wat grotere camper wilt besturen.

Gelukkig wordt het voor de camperaars straks eenvoudiger om rijbewijs C1 te halen. Er is dan bijvoorbeeld minder administratieve en technische kennis vereist. De NKC pleit ervoor om één lijn te trekken en het verlengen van het C1-rijbewijs ook laagdrempeliger te maken.

Rijbewijs C1 straks makkelijker te halen

Om rijbewijs C1 te halen hoef je voortaan nog maar één theorie-examen te doen. De huidige twee theorie-examens worden namelijk samengevoegd tot één. Maar ook de inhoud van het theorie-examen verandert. Niet-professionele bestuurders, zoals camperaars, hoeven voortaan minder administratieve en technische kennis te hebben.

Per 1 juli 2022

Dat is uiteraard goed nieuws voor de camperaar die voor het besturen van zijn camper een C1-rijbewijs nodig heeft. Maar juich niet te vroeg. Volgens het CBR, dat de rijexamens ontwikkelt en afneemt, streeft men ernaar om de wijzigingen per 1 juli 2022 in te laten gaan. Omdat belanghebbende partijen nog steeds kunnen reageren op het voorstel, is het mogelijk dat er nog wat wijzigingen komen.

Niels van Haarlem, belangenbehartiger bij de NKC: “We hebben ons hier hard voor gemaakt. Er is een groot verschil tussen de professionele bestuurder en de camperaar, die echt niet zo veel technische en administratieve kennis nodig heeft als de beroepschauffeur. Let wel: het is er ons niet om te doen dat het halen van het C1-rijbewijs zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt, want de veiligheid mag niet in het geding komen. Maar nodeloze kennis draagt hier niet aan bij.”

NKC: verlengen op dezelfde manier als B-rijbewijs

De NKC ziet graag dat de regels voor het verlengen van het C1-rijbewijs in lijn komen met die van het B-rijbewijs. Nu is het C1-rijbewijs maar vijf jaar geldig. Bij verlenging is een medische verklaring nodig. Ook moet men verplicht worden gekeurd door een arts of een medisch specialist. De NKC pleit ervoor dat een C1-rijbewijs ook 10 jaar geldig is en dat bij een verlenging een eigen gezondheidsverklaring volstaat.

Like dit artikel
Tweet dit artikel