Nog steeds veel vraag naar gebruikte campers en caravans

Nog steeds veel vraag naar gebruikte campers en caravans

Nog steeds veel vraag naar gebruikte campers en caravans

Ook dit jaar gaan veel mensen ervanuit dat we ‘coronaproof’ op vakantie gaan. Dit, in combinatie met de nog steeds stijgende interesse voor kamperen, zorgt voor een blijvend grote vraag naar gebruikte recreatievoertuigen.

Brancheorganisatie BOVAG meldt dat de verkoop van tweedehands caravans en campers door de vakhandel in maart met respectievelijk 37 en 86 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Er werden afgelopen maand 1.605 gebruikte caravans en 1.832 gebruikte campers afgeleverd, blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC.

Meer gebruikte caravans verkocht

Uiteraard konden de kampeerbedrijven profiteren van de versoepeling van de coronamaatregelen. De showrooms mochten sinds begin maart op afspraak weer open. Een goede gelegenheid om de in januari en februari opgelopen achterstand in te halen. Er werd door de kampeerliefhebbers goed gebruik gemaakt van die mogelijkheid. Ondanks de sluiting van de showrooms in januari en februari wist de vakhandel in het eerste kwartaal van dit jaar 3.159 tweedehands caravans te verkopen. Een stijging van 7 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Bovendien was het ook hoogste aantal sinds 2008. Vorig jaar deed de vakhandel wat betreft gebruikte caravans ook goede zaken. Men verkocht in 2020 maar liefst 15.155 occasions, bijna 1.000 stuks meer dan in het jaar ervoor.

Aantal nieuwe caravans loopt nog iets achter

Dankzij de geopende showrooms steeg in maart ook het aantal registraties van nieuwe caravans. Er werden afgelopen maand 992 nieuwe caravans afgeleverd. Dat is 15 procent meer dan in maart vorig jaar. Toen werd halverwege die maand de eerste (intelligente) lockdown van kracht. Het aantal nieuwe caravans dat vorige maand werd afgeleverd is het hoogste voor de maand maart sinds 2012. Een flinke inhaalslag, maar nog niet genoeg om de eerder dit jaar opgelopen achterstand in te halen.  Het aantal nieuwe caravans dat vorig kwartaal werd afgeleverd bleef steken op 1.540 stuks, zo’n 5 procent minder dan maart 2020.

Veel vraag naar gebruikte campers

Er werden zowel in de maand maart als in het eerste kwartaal nog nooit zoveel gebruikte campers door de vakhandel verkocht als dit jaar. De vakhandel leverde dit kwartaal maar liefst 3.796 gebruikte campers af. Het dubbele van het eerste kwartaal in 2018 en ook zo’n 39 procent boven de verkoopaantallen van het eerste kwartaal van vorig jaar.

Meer gebruikte campers dan caravans

Hoewel Nederland van origine meer een ‘caravanland’ dan een ‘camperland’ is, lijkt het erop dat er dit jaar voor het eerst meer gebruikte campers dan gebruikte caravans verkocht gaan worden. Vorig jaar was de voorsprong van het aantal verkochte caravans nog ongeveer 500 exemplaren. Gezien de enorme stijgende vraag naar gebruikte campers ligt het voor de hand dat die voorsprong wordt omgezet in een achterstand.

Nieuwe campers eveneens in trek

Ook de verkoop van nieuwe campers gaat dit jaar bijzonder goed. Er werden afgelopen maand 338 nieuwe campers geregistreerd, in maart 2020 waren dat er nog 240. In het hele eerste kwartaal van 2020 werden 530 nieuwe campers geregistreerd. Dat aantal ligt dit jaar met 665 eenheden een kwart hoger.

Like dit artikel
Tweet dit artikel