Nostalgische maar kostbare kampeeravonturen met de campingtrailers van Type 2

Type 2 T2-3 campingtrailer

Nostalgische maar kostbare kampeeravonturen met de campingtrailers van Type 2

De Volkswagen T2 bus is een icoon uit de jaren ’60 en ’70.  Ook nu nog is het een symbool van vrijheid en avontuur, net zoals hij toen velen inspireerde om de wereld te verkennen. Omdat deze ‘Bulli’ nog steeds zo populair is, heeft Volkswagen het ontwerp zelfs gebruikt als inspiratie voor de elektrische VW ID.Buzz.

De T2-3 en T2-4 campingtrailers van het Amerikaanse bedrijfje Type 2 Campers halen die nostalgische gevoelens terug en combineren ze met moderne functionaliteit en comfort. En dan niet als bestelwagen of camper, maar als aanhangwagen. In de VS noemen ze het een campingtrailer, in Europa zouden we het eerder een caravan noemen. Omdat hij qua uiterlijk meer van een aanhanger dan caravan weg heeft, houden wij het in dit geval ook maar op campingtrailer.

Een unieke blikvanger

Type 2 T2-3 campingtrailerDe Type 2 campertrailer is onmiskenbaar gebaseerd op de klassieke T2 bus. Het retro design met ronde vormen en vrolijke kleuren trekt overal de aandacht. De trailer is compact, waardoor hij gemakkelijk te manoeuvreren is. De maker stelt dat hij achter vrijwel elke auto kan worden getrokken. Ondanks het feit dat men stalen carrosseriedelen gebruikt – onder andere originele vervangingsonderdelen voor het plaatwerk – is hij toch behoorlijk licht van gewicht. De lichtste variant weegt leeg iets meer dan 400 kilo, de completer uitgevoerde varianten ongeveer 450 kilo.

Een al of niet compleet ingerichte thuisbasis

Binnenin de Type 2 campertrailer vind je, afhankelijk van de gekozen indelingsvariant, alles wat je nodig hebt voor een comfortabele kampeervakantie. Kopers kunnen kiezen uit drie indelingsvarianten: Sleeper, Sleeper+ en Kitchenette. Deze hebben alle drie een hefdak, dat voor een stahoogte van ongeveer 1,90 m moet zorgen.

De Sleeper is de eenvoudigste, met voorin een hoger en lager opbergmeubel en achterin een ruime rondzit.  Slapen doe je op de banken van de rondzit, een keuken of toilet is er niet. De Sleeper+ heeft een grote tafel in de rondzit, zodat dat een dinette is en tot een ruime slaapplaats kan worden omgebouwd. Deze heeft ook een kleine elektrische boiler en een buitendouche. De naam van de Kitchenette zegt het natuurlijk al: deze heeft alle elementen van de Sleeper + en is voorin ook uitgerust met een keukeninrichting, bestaande uit een gootsteen, kraan en inductiekookplaat.

Voorts hebben kopers de kleur uit zes carrosseriekleuren: Silver White, Mouse Grey, Dove Blue, Turquoise en Sealing Wax Red, terwijl het tentdoek van het hefdak kan worden uitgevoerd in Birch, Charcoal, Harbor Blue en Turquoise.

Binnenkort ook een groter model

Type 2 Campers biedt straks zelfs twee modellen: de T2-3 en de T2-4. De T2-3 is nu al verkrijgbaar, en is de hier genoemde compacte trailer met een lengte van 4,2 meter, perfect voor soloreizigers of koppels. De in ontwikkeling zijnde T2-4 is een maatje groter (5 meter) en biedt meer ruimte voor gezinnen of gezelschappen, met slaapruimte tot vier personen.

Niet goedkoop

Ondanks het compacte formaat en de vrij Spartaanse inrichting zijn de campingtrailers van Type 2 niet bepaald goedkoop. De prijzen van de T2-3 beginnen bij zo’n 30.000 dollar. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat ze met de hand worden vervaardigd en het gebruik van kostbare, originele vervangingsonderdelen. De campertrailers van Type 2 mogen dan een unieke en stijlvolle manier bieden om te reizen en de wereld te verkennen, je moet als je op zoek bent naar een nostalgische kampeerervaring met een modern tintje toch behoorlijk in de buidel tasten. De campingtrailers van Type 2 zijn vooralsnog niet in Europa verkrijgbaar.

Like dit artikel
Tweet dit artikel