Obelink bouwt webshop om tot handelsplaats

Obelink bouwt webshop om tot handelsplaats

Obelink bouwt webshop om tot handelsplaats

Amazon doet het, en bol.com ook, en ook steeds bekende moderetailers zoals Zalando en AboutYou stellen hun platform open voor andere handelaren. De webshop van Obelink is nu ook omgetoverd tot een heuse handelsplaats waar meerdere verkopers hun artikelen kunnen aanbieden.

Nu staat er bij alle artikelen – voor zover wij in het enorme assortiment konden nagaan – nog “verkoop door Obelink”. Maar dat zal binnenkort dus gaan veranderen. Obelink, dat naar eigen zeggen de grootste kampeer- en outdoorwinkel van Europa is, heeft haar Nederlandse, Duitse en Belgische platform opengesteld voor derde partijen.

Online handelsplaatsen

Obelink speelt daarmee in op de trend van het concentreren van het online aanbod op de grote online handelsplaatsen. Daarmee wil men beter aan de verwachting van klanten en aanbieders voldoen. Sinds de start in 1959 is Obelink geleidelijk aan uitgegroeid tot Europa’s grootste retailer in de kampeerwereld en is niet alleen in Nederland maar ook in België en Duitsland sterk vertegenwoordigd. Daarnaast levert Obelink ook aan de 21 andere landen in Europa. De afgelopen jaren heeft Obelink grote stappen op online gebied gezet.

Alles bij elkaar

De volgende stap in de digitale transformatie van Obelink is het lanceren van de marktplaats. Hiermee wil Obelink inspelen op de groeiende vraag van klanten naar een dynamisch, nog uitgebreider assortiment. Alle vraag en aanbod, als het gaat om goederen binnen de niche van kamperen & outdoor, wordt hiermee op één plek bij elkaar gebracht. De klanten krijgen met behulp van de verkooppartners, die hun producten ook via Obelink aanbieden, een nog breder assortiment aangeboden. Niet alleen in populaire categorieën zoals tenten of kampeeraccessoires, er komen ook nieuwe productcategorieën en diensten. De marktplaats wordt door leveranciers bediend. Deze bepalen dus zelf de prijzen en het assortiment. Door samen te werken probeert Obelink de markt voor kamperen en outdoor nog groter te maken. Het is overigens niet bekend wie voor de logistiek en fulfilment gaat zorgen, als een verkoper zich bij Obelink aansluit.

Nu producten, later mogelijk meer

Voorlopig kunnen de partners enkel producten aanbieden via de website; op termijn worden ook diensten mogelijk – denk aan een montage of reparatie aan caravan of camper, organiseren van een kampeerreis of een workshop rond een bepaalde interesse. Wil Salden, lead link marketplace: “Bedrijven die een goed product, dienst of business idee hebben zijn altijd welkom. Zo kunnen we samen bekijken hoe we het ‘beste kampeeraanbod’ verder kunnen ontwikkelen.”

Strategische keuze

Met de implementatie van deze marktplaats laat Obelink zien dat het concept van marktplaatsen niet uitsluitend toegankelijk is voor de techreuzen, en dat er binnen bepaalde niches nog ruimte is voor nieuwe initiatieven.

Salden laat weten dat de marktplaats een strategische keuze is: “Met de implementatie zijn we flexibeler, waardoor we beter in staat zijn in te spelen op de veranderende klantvraag. Klanten willen een one stop ervaring binnen hun interessegebied. Niet alleen producten maar bijvoorbeeld ook advies van echte productspecialisten bij vragen.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel