Ondanks corona is 2020 nu al een topjaar voor de kampeerbranche

Ondanks corona is 2020 nu al een topjaar voor de kampeerbranche

Ondanks corona is 2020 nu al een topjaar voor de kampeerbranche

Het jaar is nog lang niet voorbij maar 2020 is nu al een topjaar voor de caravan- en camperverkoop. Ook in september was de verkoop van nieuwe caravans en campers fors gegroeid ten opzichte van diezelfde maand van vorig jaar.

Er werd afgelopen maand een plus van 19 procent gerealiseerd bij de nieuw verkochte caravans. Bij de campers noteerde men zelfs een plus van 63 procent. Daarmee wordt de economische impact van de Europese kampeersector steeds groter. Deze is onlangs berekend op 55 miljard euro per jaar.

Volgens de gegevens van de branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie groeit ook de verkoop van tenten, vouwwagens en kampeeraccessoires. Er zijn dit jaar zelfs twee keer zoveel daktenten verkocht. Hierdoor scoort 2020 tot en met het derde kwartaal nú al betere verkoopcijfers dan heel 2019. En ook in dat jaar werden al alle records gebroken.

Hoogste caravan- en camperdichtheid

Er zijn in Nederland in totaal 566.998 caravans en campers geregistreerd. Daarmee Nederland op een vierde plaats in een lijst van 15 Europese landen. Alleen in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn nog meer recreatievoertuigen geregistreerd. Maar als we kijken naar het aantal recreatievoertuigen per 1000 inwoners prijkt Nederland op de eerste plaats.

Economische impact groeit

Uit recent Europees onderzoek van de ECF (European Caravan Federation) blijkt dat het economisch belang van de Europese kampeersector goed is voor een bedrag van € 55 miljard per jaar. Dat bedrag omvat de verkoop van nieuwe en gebruikte kampeermiddelen, onderhoud, reparatie en accessoires (€ 31,5 miljard), aangevuld met € 23,4 miljard aan bestedingen van kampeerders op en rond de camping, tijdens 416 miljoen Europese campingovernachtingen en 78 miljoen overnachtingen op onder meer camperplekken. In Nederland bedraagt de bruto omzet van de kampeerindustrie (verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte kampeermiddelen) € 2,3 miljard, een bedrag dat jaar na jaar nog altijd stijgt.

Meeste bestellingen in najaar

Een groot deel van dat bedrag wordt in het najaar gerealiseerd. Dan bestellen veel kampeerders namelijk een nieuwe caravan, camper of vouwwagen. Deze wordt dan in de winter geproduceerd zodat ze in de lente van het nieuwe jaar kunnen worden afgeleverd.

Oktober Kampeermaand

Oktober KampeermaandTraditioneel geeft de jaarlijkse Kampeer & Caravan Jaarbeurs in oktober het startschot van het nieuwe productseizoen. De grootste kampeerbeurs van Nederland schuift vanwege corona door naar 2021. Het jaarlijkse kampeerfeest – met tientallen primeurs en nieuwe modellen – vindt nu plaats bij meer dan 160 dealers en kampeerbedrijven in het hele land. Zo blijft oktober toch dé kampeermaand van Nederland.

Foto 1: © Jaarbeurs

Like dit artikel
Tweet dit artikel