Onderzoek: Nederlanders kiezen voor kortere en minder luxe zomervakanties

Nederlanders kiezen voor kortere en minder luxe zomervakanties

Onderzoek: Nederlanders kiezen voor kortere en minder luxe zomervakanties

Ondanks de stijgende kosten van levensonderhoud blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor dat de meeste Nederlanders deze zomer niet minder willen uitgeven aan hun vakantie.

Wel worden er concessies gedaan, zoals het kiezen van kortere vakanties en minder luxe accommodaties. Dit onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau MSI Consultants en richt zich op de keuzes van Nederlanders tijdens crisistijden.

Zomervakantie blijft belangrijk voor Nederlanders

Uit de resultaten blijkt dat 70% van de ruim 1.000 respondenten aangeeft evenveel uit te geven aan hun zomervakantie als voorgaande jaren. Wel geeft bijna de helft toe dat de gestegen kosten invloed hebben op hun keuzes. Vijftien procent kiest bijvoorbeeld voor een minder luxe accommodatie en eenzelfde percentage gaat korter op vakantie. Vooral Nederlanders met een lager inkomen zijn hiertoe genoodzaakt.

Creatieve besparingen

Jongeren (18-29 jaar) zijn vindingrijk als het gaat om geld besparen voor hun vakantie. Ze boeken vooraf tickets voor activiteiten (29 procent) en kiezen vervolgens andere vervoersmiddelen (21 procent) om kosten te drukken. Bovendien zoeken ze bijbanen en verkopen ze spullen om hun vakantie te bekostigen.

Eten en drinken op vakantie

Op vakantie willen Nederlanders niet besparen op eten en drinken in horecagelegenheden. Dat geldt met name voor de 50- tot 59-jarigen. Maar in de aanloop naar de zomervakantie is uit eten gaan in Nederland geen prioriteit. Ongeveer een derde van de Nederlanders bespaart hier juist op, om geld over te houden voor hun vakantie.

Locatie belangrijker dan budget en vakantieweer

Bij het kiezen van een zomervakantiebestemming is de locatie belangrijker dan het beschikbare budget. Met 43 procent staat de locatie op nummer één, gevolgd door weersomstandigheden en budget (beide 29 procent).

Liever rechtstreeks bij accommodatie

De helft van de ondervraagden heeft drie maanden voor de zomervakantie al geboekt, waarbij rechtstreeks boeken bij de accommodatie de voorkeur heeft. De auto blijft het favoriete vervoersmiddel, met name voor gezinnen en 60-plussers.

Duurzaamheid verliest het van betaalbaarheid

Ondanks campagnes voor duurzaamheid, speelt dit aspect nauwelijks een rol in de keuze voor een zomervakantie. Jongeren tonen wel meer interesse in duurzame accommodaties en vervoersmiddelen, maar uiteindelijk kiezen ze vaker voor betaalbaarheid boven duurzaamheid (69 procent).

nationale keuzestress monitor

Innovatieve manieren om te besparen

Naast de hierboven genoemde concessies en creatieve besparingen, zijn er ook andere manieren waarop Nederlanders proberen te besparen op hun vakantie. Zo kiezen sommigen ervoor om samen met vrienden of familie een accommodatie te delen, waardoor de kosten per persoon lager uitvallen. Anderen maken gebruik van kortingscodes, aanbiedingen en vroegboekkortingen om de kosten van hun reis te verlagen.

Lokale bestemmingen populairder

Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een vakantie dichter bij huis. Veertien procent van de respondenten kiest voor een bestemming in de buurt om zo kosten te besparen op vervoer. Daarnaast zijn vakanties in eigen land populairder geworden.

Het is duidelijk dat Nederlanders bereid zijn om concessies te doen om hun zomervakantie betaalbaar te houden. Hoewel het besparen op luxe en reisduur veelvoorkomende keuzes zijn, tonen Nederlanders zich ook creatief en vindingrijk in het vinden van andere manieren om kosten te drukken. Hierdoor kunnen zij ondanks de stijgende kosten van levensonderhoud toch genieten van een welverdiende vakantie.

Bron en afbeelding 2: MSI Consultants

Like dit artikel
Tweet dit artikel