Ook België en Frankrijk gaan naar ‘geel’ maar hanteren nog steeds inreisbeperkingen

Ook België en Frankrijk ‘geel’ inreisbeperkingen corona

Ook België en Frankrijk gaan naar ‘geel’ maar hanteren nog steeds inreisbeperkingen

Vanaf morgen zijn België en Frankrijk weer grotendeels ‘geel’ op de coronakaart. In Portugal wordt de toestand weer wat zorgelijker, Lissabon gaat daarom weer naar ‘oranje’.

Ook Estland, Litouwen, het grootste deel van Griekenland, Slovenië en de regio rond het Kroatische Zagreb gaan van oranje naar geel. In België blijft het Brussels Gewest op oranje staan. Dat geldt ook voor Athene.

Landen met een ‘geel’ reisadvies zijn ook toegankelijk voor niet-noodzakelijke reizen. Vakantiegangers hoeven bij terugkeer naar Nederland dan ook niet meer in quarantaine en hoeven zich ook niet te laten testen. Maar dat is het advies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken. Omdat België en Frankrijk nog inreisbeperkingen hanteren is het reizen nog niet zo eenvoudig als het lijkt.

België

Het verbod op niet-noodzakelijke reizen van en naar België is al in april 2021 opgeheven door de Belgische overheid. Maar België beschouwt alle provincies in Nederland nog als ‘rode zones’ zodat we met inreisbeperkingen te maken hebben. Voor mensen die vanuit Nederland naar België reizen en meer dan 48 uur in het land blijven is een recente negatieve PCR-test vereist verplicht. Bovendien moeten ze ook nog eens 7 dagen in zelfquarantaine gaan. Verder moeten ze een PCR-test laten afnemen op dag 1 en dag 7 na aankomst in België. Daarom is België voor Nederlanders alleen toegankelijk voor een dagje of weekendje uit, of tijdens een doorreis.

Frankrijk

Ook Frankrijk heeft nog inreisbeperkingen. Wie Frankrijk in wil reizen, dient te beschikken over een recente negatieve PCR- of antigeentest. Een PCR-test mag 72 uur oud zijn, een antigeentest 48 uur.

Portugal

In Portugal wint de Indiase variant van het coronavirus, ook de wel de Delta-variant. Dat is vooral het geval in de hoofdstad Lissabon zodat die stad weer oranje wordt gemarkeerd op de coronakaart.

Spanje

Een ander populair vakantieland, Spanje, blijft voorlopig nog op oranje staan. Hoewel de situatie daar wel verbetert is het volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet mogelijk om niet-noodzakelijke reizen toe te staan. Dat komt mede omdat er relatief veel reizigers uit Spanje terugkeert met een coronabesmetting naar Nederland terugkeren.

Vaccinatie

Mensen die hun vaccinatie ‘compleet’ hebben (laatste of enige vaccinatie is minimaal 2 weken geleden) of recent (tussen de 2 en 26 weken geleden) van corona zijn genezen kunnen deze zomer waarschijnlijk ook vrij reizen in groene of gele landen met de CoronaCheck-app of de EU-variant daarvan. Omdat ieder land zijn eigen voorwaarden hanteert is dat nu helaas nog onduidelijk.

Like dit artikel
Tweet dit artikel