Ook dit jaar gaat de NKC weer kosteloos campers wegen

NKC camper wegen

Ook dit jaar gaat de NKC weer kosteloos campers wegen

Veel mensen overschatten het laadvermogen van hun camper. Daardoor worden veel campers te zwaar beladen. Dat is niet goed voor de verkeersveiligheid, het rijcomfort en de levensduur van de camper.

Daarom biedt de NKC camperaars de mogelijkheid om hun camper kosteloos te laten wegen. Op de eerder gehouden weegdagen van de NKC bleek dat bijna veertig procent van de campers te zwaar beladen was.

Gelukkig kunnen ook dit voorjaar de campers weer worden gewogen. De eerste weegdag is al op 15 mei. Voor het complete schema kun je het beste op de website van de NKC kijken.  De camperweegdagen van de NKC zijn onderdeel van de campagne ‘Weet wat je weegt. Hiermee wil de NKC op het belang van een gezond campergewicht wijzen. Een te zwaar beladen camper kan gevaarlijk kan zijn. Het te hoge gewicht kan de stabiliteit beïnvloeden en de remweg verlengen.

Coronaproof

De weegdagen zijn verspreid over het land en vinden plaats tussen half mei en begin juli. Uiteraard gaat dat wegen volledig coronaproof. De camperaars blijven veilig in hun camper. Het weegpersoneel houdt de verplichte anderhalve meter afstand. Net als bij een drive-through is er verder geen enkel onderling contact. Bovenstaande foto is vóór het uitbreken van de coronapandemie gemaakt.

Volledig beladen camper

Om een goede indruk van het gewicht van een beladen camper te krijgen, raadt de NKC aan om met een volledig bepakte camper naar de weegbrug te gaan. “Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken.”

Camperaars bewuster maken

De NKC wil met het onder de aandacht brengen van het risico van overbelading en de mogelijkheid van het gratis wegen van de camper, camperaars bewuster maken. Stan Stolwerk, directeur-bestuurder van de NKC: “Camperen is ontzettend populair. Er zijn nog nooit zo veel nieuwe camperaars bij gekomen in zo’n korte tijd. Het aantal campers in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Lang niet iedereen verdiept zich in de gewichten van de camper. Het is belangrijk om aandacht te blijven vragen voor dit thema”.

Misverstanden

Er zijn nogal wat misverstanden rond het gewicht van een campers. Voor de goede orde: op het kentekenbewijs staat altijd de maximaal toegestane massa (MTM). De camper mag, inclusief bestuurder, passagiers en belading, niet meer wegen dan de op het kenteken vermelde MTM. Los daarvan zijn er ook aan een rijbewijs beperkingen verbonden, met betrekking tot het gewicht. Zo mag men in Nederland met een B- of BE-rijbewijs een voertuig besturen met een maximale toegestane massa van 3.500 kilogram. Het rijden met een camper die zwaarder is dan volgens het kentekenbewijs en/of rijbewijs is toegestaan, is strafbaar.

Foto: © NKC

Like dit artikel
Tweet dit artikel