Ook Winnebago gaat campers met Mercedes Sprinter bouwen

Winnebago Boldt

Ook Winnebago gaat campers met Mercedes Sprinter bouwen

Winnebago, de Amerikaans camperfabrikant, is al de nodige jaren actief in Europa. In het begin werden er campers op basis van de Renault Trafic aangeboden, zoals de Le Sharo, die werd gebouwd tot 1992. Een paar jaar later, in 1995, kwam de Rialta die op basis van de VW T4 werd gebouwd.

Nu gaan de Amerikanen ook campers met de Mercedes-Benz Sprinter bouwen. Zij geven dit model de naam “Boldt”. Deze verwijst naar de Engelse term “bold”, wat vet of moedig betekent, en naar de moedige Duitse ontdekkingsreiziger en natuurwetenschapper Alexander von Humboldt.

Mercedes Sprinter

De Amerikanen veranderen de derde generatie Mercedes Sprinter in een camper voor alle vier de seizoenen en welke aan bijna alle wensen die een camperaar maar kan bedenken voldoet. De Sprinter is inmiddels een vaste waarde op de Duitse en Europese markt voor campers. De nieuwe versie heeft veiligheids- en hulpsystemen die voornamelijk in personenauto’s worden gebruikt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de actieve Lane Keeping Assist, Brake Assist en het MBUX infotainment / navigatiesysteem met tien inch touchscreen en spraakherkenning.  Dit zien we ook terug in andere campers met de nieuwe Mercedes Sprinter, zoals bijvoorbeeld de Hymercar Grand Canyon S of de La Strada Regent S. De Winnebago Boldt zal worden aangedreven door een drie liter zescilinder turbodiesel met 188 pk. Vanaf de zomer zullen er ook 4×4 modellen beschikbaar zijn

Het hele jaar door te gebruiken

Winnebago BoldtDe Amerikanen hebben de Boldt ontworpen om deze het hele jaar door te gebruiken. Chris Bienert, hoofdontwikkelaar bij Winnebago, zegt dan ook: “Dit is de bus voor echte gebruikers van buscampers”. Daarom hebben ze de camper zowel een airconditioningsysteem van Coleman als een Truma Combi Eco Plus verwarming gegeven, welke wordt gecombineerd met een warmwaterketel. De water- en sanitaire systemen zijn ontworpen voor winterse temperaturen. De drinkwatertank heeft een inhoud van 80 liter, de afvalwatertank 95 liter. Beide tanks zijn geïsoleerd en voorzien van verwarmingsmatten. Ook de wanden, het plafond en de vloer zijn goed geïsoleerd.

Boldt Q70 BL

De 739 cm lange Boldt (wielbasis 432 cm) is verkrijgbaar in twee verschillende indelingen. Bij de Q70 BL kunnen de cabinestoelen worden gedraaid, waardoor een zitgroep ontstaat met de dinette die naar het bed kan worden uitgetrokken. De badkamer is centraal gelegen aan de bestuurderszijde, tegenover het keukenblok met koel/vriescombinatie. Aan de achterzijde bevindt zich een flexibel bedsysteem dat zowel met twee eenpersoonsbedden als met een queensize bed (ligvlak 168 x 206 cm) kan worden gebruikt.

Boldt Q70 KL

Bij de Q70 KL is de badkamer groter en dwars achterin geplaatst. De twee lansgeplaatste bedden (66 x 188 cm en 66 x 206 cm, als Queensbed 195 x 188 cm) zijn daar vlak voor geplaatst. Bij de KL ontbreekt ook de voorste dinette. De eethoek wordt gevormd door de twee draaibare cabinestoelen in combinatie met een klaptafel in plaats van de afneembare kolomtafel van de BL. In beide versies van de Boldt kunnen de bedden ook overdag als bank worden gebruikt. Opbergdozen voor het opbergen van kruiden, entertainment-elektronica of haken kunnen flexibel aan een railsysteem worden bevestigd.

Energiemanagement

Winnebago heeft in samenwerking met Volta Power Systems het Pure3 energiemanagementsysteem ontwikkeld. Dit moet voldoende zijn om de Boldt een nacht lang te gebruiken zonder netspanning of aansluiting op een generator. De kern van het systeem wordt gevormd door een lithium-ion accu van 11,6 kWh welke is aangesloten op de boordnetvoeding. Zonnecellen en een 230 volt wisselstroomgenerator zijn verantwoordelijk voor het opladen van de accu. Typisch Amerikaans en compleet is de apparatuur aan boord die ermee wordt bediend, waaronder een inductiekookplaat, een magnetron, energiebesparende LED-verlichting en een 24-inch LED HDTV.

Dit jaar leverbaar

Goedkoop wordt de Boldt niet, exclusief belastingen bedraagt de verkoopprijs ongeveer 165.000 euro. Voorlopig is de Boldt alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar, waar hij dit voorjaar aan de dealers wordt geleverd.

Like dit artikel
Tweet dit artikel