Ook Zwitserland stelt Tempo 100-regeling in

Zwitserland Tempo 100-regeling

Ook Zwitserland stelt Tempo 100-regeling in

Ook in Zwitserland is het toegestaan om met de aanhanger 100 kilometer per uur te rijden op de auto(snel)weg. Deze nieuwe verkeersregel is van kracht met ingang van 1 januari jongstleden.

De Zwitserse ‘Tempo 100’ regeling is van toepassing op aanhangers met een maximum massa van 3500 kilo. Het goede nieuws is dat er geen aanvullende keuring of vignet voor nodig is.

Natuurlijk is Zwitserland maar een vrij klein land. De tijdwinst zal dan ook niet zo veel zijn. Maar het maakt het rijden wel een stuk prettiger omdat je met deze snelheid veel makkelijker vrachtwagens in kunt halen. De regeling is uitsluitend van toepassing op de ‘Autobahnen en Autostrassen’ in Zwitserland, overeenkomstig onze ‘autoweg’ en ‘autosnelweg’. De bijpassende Zwitserse verkeersborden staan in bovenstaande foto.

Om die 100 km/u te mogen rijden, dient men aan een aantal technische voorwaarden te voldoen. Hiervoor is de automobilist zelf verantwoordelijk. Het betreft hier de banden en de typegoedkeuring.

Typegoedkeuring

Om gebruik te mogen maken van de Zwitserse Tempo 100 regeling, dient ook de door de fabrikant opgegeven maximale snelheid minimaal 100 km/u te zijn. Die is te vinden op de typegoedkeuring van de caravan. Soms staat het ook in het instructieboekje. Indien niet voorhanden, kan waarschijnlijk ook de dealer uitsluitsel geven. Het is mogelijk dat de Zwitserse politie vraagt om de maximale snelheid aan te tonen. Daarom kan het geen kwaad om de gegevens bij de hand te hebben.

Banden

Ook de banden van de aanhanger moeten geschikt zijn voor de hogere snelheid. De maximale toegestane snelheid voor de banden, staat op de zijkant van de band. De laatste letter van de aanduiding van het formaat en type band geeft deze snelheid aan. Deze laatste letter moet een J of hoger in het alfabet zijn.

Like dit artikel
Tweet dit artikel