Oostenrijkse boeren en kampeerders vinden elkaar via “Schau auf’s Land”

"Schau auf's Land"

Oostenrijkse boeren en kampeerders vinden elkaar via “Schau auf’s Land”

Ook in Oostenrijk leidde de coronacrisis er afgelopen zomer toe dat veel Oostenrijkers de vakantie in eigen land doorbrachten. Dat bracht een aantal kampeerders en boeren op het idee om elkaar via een platform te verbinden.

In dat kader is het Oostenrijkse Graz het nieuwe platform “Schau auf’s Land” opgericht. Met dit online platform wil men kampeerders de mogelijkheid bieden om gratis met de camper, caravan of tent bij duurzame Oostenrijkse boerderijen te overnachten.

Mede-oprichter Leonard Röser: “In het kampeertoerisme is duurzaamheid tot nu toe niet echt een issue geweest. Daarom hebben we als gepassioneerde kampeerders een webplatform gelanceerd waar we reizigers met campers, caravans of tenten samenbrengen met duurzame boerderijen in Oostenrijk”.

Bij meer dan 120 boerderijen, imkers en wijngaarden

Samen met Karin en Christian Gruber-Steffner heeft hij dit concept, dat al bestaat in Frankrijk, aangepast voor Oostenrijk. “We hebben duurzaam beheer in Graz bestudeerd, dus duurzaam toerisme ligt ons ook in tijden van klimaatverandering na aan het hart.” Sinds begin dit jaar heeft het trio contact met boerderijen in het hele land. “De belangstelling is groot geweest, en momenteel zijn er al 120 boerderijen en wijngaarden bij betrokken”, zegt Röser met genoegen.

Alle boerderijen worden gepresenteerd op de website www.schauaufsland.at met hun producten en aanbiedingen en bieden één tot drie plaatsen voor de camper of tent op hun terrein. “Door het kopen van een lidmaatschap krijgen reizigers toegang tot ons portaal waar ze deze duurzame boerderijen samen met hun standplaatsen kunnen vinden en daar gratis een nacht kunnen verblijven”, legt Röser de procedure uit.

Oostenrijk herontdekken

In principe is het de bedoeling om een win-win situatie te creëren. “De kampeerder kan gratis overnachten op een boerderij en zo toegang krijgen tot verse regionale producten of speciale aanbiedingen. Rondleidingen op de boerderij zijn ook mogelijk; er worden al alpacawandelingen of kruidenworkshops aangeboden. Voor de boeren daarentegen is er de mogelijkheid om een hele nieuwe groep potentiële klanten te bereiken”. Het doel van “Schau auf’s Land” is ook om reizigers te inspireren om mooie plaatsen die niet bij iedereen bekend te ontdekken. “Er is voor elk wat wils”, concludeert Röser.

Lidmaatschap

De deelname is helemaal gratis en je mag er steeds één nacht verblijven. Maar net als bij andere soortgelijke initiatieven moet je, om gratis bij die Oostenrijkse boeren te kunnn overnachten, wel lid van Schau auf’s Land worden. Dat lidmaatschap kost € 34,90 per jaar. Per gezelschap moet minimaal één persoon lid zijn. In meer dan de helft van de gevallen kun je er niet alleen met een camper maar ook met een caravan, vouwwagen, daktent of tent overnachten. In veel gevallen hoef je ook niet ‘zelfverzorgend’ te zijn en kun je door middel van de zoekfunctie op het platform een overnachtingsplek met stroom of sanitair vinden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel