Oru vindt het ‘origami’ concept opnieuw uit met campingmeubilair

Oru 'origami' campingmeubilair

Oru vindt het ‘origami’ concept opnieuw uit met campingmeubilair

Het avontuurlijke buitenleven wordt naar eigen zeggen nog comfortabeler dankzij de nieuwste innovatie van Oru. Wie die naam niet kent: dit bedrijf bracht zo’n tien jaar geleden een vernuftige kajak op de markt, die je op een origami-achtige manier kon inklappen en uitklappen.

Nu waagt Oru zich ook aan campingmeubilair, met een soortgelijke constructie als de kajak. De meubels beloven, net als de kajak, opvouwbaar, draagbaar en robuust te zijn. Maar of Oru hiermee de kampeerwereld op zijn kop zet, dat valt te bezien.

Van kajak tot kampeermeubilair

Oru heeft sinds de lancering van de originele origami-kajak in 2012 een sterke reputatie opgebouwd voor het ontwikkelen van handig, draagbaar vaartuigje. Het bedrijf breidt nu zijn horizon uit en past zijn kenmerkende voorgevouwen polypropyleenconstructie toe op een reeks campingmeubels.

De nieuwe serie, bestaande uit multifunctionele tafels en stoelen, is ontworpen om binnen ongeveer 30 seconden op te zetten en af te breken. Elk model is gemaakt uit één enkel stuk dubbelwandig, op maat geëxtrudeerd Oruplast polypropyleen. Dat moet bijdragen aan de stevigheid en duurzaamheid van de meubels.

Verstelbare en veerkrachtige SwitchTable

Het grootste item in de nieuwe Oru Camp-serie is de SwitchTable. Deze tafel kan dienen als eettafel, voorbereidingstafel, werkruimte, koffietafel of zelfs als bank voor twee personen. De tafel, met een gewicht van 5,2 kilogram, is eenvoudig in te klappen tot een slank pakket van 47 x 57 x 15 centimeter. Dankzij de meegeleverde schouderband wordt het dragen een fluitje van een cent.

Wat deze tafel echt uniek maakt, is de enorme draagkracht van maar liefst 181 kilogram. Dit is vele malen groter dan de capaciteit van enige tientallen kilos’s die gebruikelijk is bij andere opvouwbare kampeertafels.

Draagbare PopLounge

Naast de SwitchTable heeft Oru ook de PopLounge geïntroduceerd. Deze draagbare Adirondack-stoel, die hetzelfde verpakkingsformaat heeft als de SwitchTable, biedt het comfort dat je normaal alleen op je terras zou ervaren. Met een gewicht van slechts 3,3 kilogram is de stoel eenvoudig mee te nemen en op te zetten. Onder de zitting bevindt zich bovendien een handig opbergvak.

Veelzijdige FlipCube

Misschien wel het meest veelzijdige lid van de Oru Camp-familie is de FlipCube. Deze 3,3-kilogram zware polypropyleen doos kan dienen als opbergbox, krukje, voetensteun, bank en/of bijzettafel.

Innovatief, maar met een stevig prijskaartje

Hoewel het Oru campingmeubilair niet noodzakelijk meer ruimte bespaart dan bestaande alternatieven, onderscheidt het zich door een hogere prestatie en duurzaamheid. Oru’s ontwerpen beloven een langere levensduur dan de goedkopere alternatieven, dankzij hun voorgevouwen “levende scharnieren” die het gewicht gelijkmatig verdelen en zijn getest voor 20.000 vouwen.

In tegenstelling tot de vaak wankelende traditionele campingmeubels, lijkt het Oru Camp-assortiment deze problemen aan te pakken. Hun ontwerp minimaliseert de kans op breuken en slijtage, wat vaak voorkomt bij goedkopere kampeermeubelen na slechts een paar jaar gebruik.

Hoewel de prijs van de Oru PopLounge, met een verkoopprijs van 150 dollar, hoger ligt dan de goedkopere klapstoelen, is deze vergelijkbaar met die van meer premium producten zoals de Dometic Go Chair. Als Oru’s ontwerp inderdaad langer meegaat dan goedkopere alternatieven, kan het zichzelf op termijn terugverdienen.

Niet alles is perfect

Ondanks de innovaties en voordelen, heeft het Oru Camp-assortiment ook enkele tekortkomingen. Zo lijkt het vooral bedoeld voor een vlakke ondergrond. Als het gras nogal wat polletjes heeft, is het daardoor al snel wiebelen geblazen. De SwitchTable heeft verder geen individueel verstelbare poten om de tafel ook stabiel op oneffen grond te kunnen plaatsen. De PopLounge heeft geen armleuningen die het zitcomfort behoorlijk kunnen verhogen.

Een frisse kijk op kamperen

Desondanks biedt de nieuwe Camp-serie van Oru een leuke, frisse op kampeermeubilair. Om de productie te financieren wil Oru deze maand een crowd funding campagne op Kickstarter lanceren. De SwitchTable krijgt een verkoopprijs van 200 dollar, en de FlipCube 75 dollar.

Hoewel Oru zich in onbekend terrein begeeft met de lancering van campingmeubilair, lijkt het bedrijf vastbesloten om kampeerders een nieuwe ervaring te bieden. Maar of dat genoeg is, dat betwijfelen we toch wel een beetje.

Like dit artikel
Tweet dit artikel