Parkeerplaats hartje Amsterdam voor bijzondere camperaar

Verbodsbord verboden voor campers

AMSTERDAM – Katarina Berg, ‘bijzondere camperaar’, heeft eindelijk toch een vaste parkeerplek. Ze mag haar donkergroene Chevrolet kampeerauto voortaan voor haar huis in Amsterdam parkeren.

De Amsterdamse Katarina Berg vindt het ‘geweldig’ nu ze een vaste invalideparkeerplaats voor haar camper heeft gekregen. “Het is toch een fundamenteel recht om thuis te kunnen komen?”, zei de bijzondere camperaar vorige week nog in Het Parool. De Amsterdamse heeft sinds begin dit jaar al twee keer moeten overnachten in haar camper, omdat ze haar huis niet kon bereiken.

Wat speelde er in de weken daarvoor? Het probleem voor Berg ontstond begin dit jaar, toen in de straat verderop werkzaamheden begonnen. Overburen parkeerden bij Berg in de straat en Berg moest soms twee straten verderop parkeren. Sindsdien was Berg op alles voorbereid, met een matras, beddengoed en eten in haar Chevrolet.

Zelfredzaam

Berg heeft een aandoening aan het bindweefsel, het syndroom van Ehlers-Danlos. Daarmee kun je oud worden, mits je volgens de patiënte wat aanpassingen doet. Zo moet de actieve, zelfredzame Amsterdamse onderweg soms even kunnen rusten en daar leent haar kampeerbus zich volgens haar uitstekend voor.

Toch vormde diezelfde buskampeerauto het probleem, want als de parkeerplaatsen voor haar huis bezet waren, moest ze een paar straten verderop parkeren en wachten tot vriendelijke buren of voorbijgangers haar in de rolstoel naar huis wilden brengen. Was er niemand, dan sliep ze in de auto. En al was haar kampeerauto van alle gemakken voorzien, ideaal was het niet.

Geen vaste parkeerplek voor kampeerauto

De Amsterdamse kreeg voor haar kampeerauto namelijk geen vaste parkeerplek bij haar woning. De ambtenaren van haar stadsdeel adviseerden de bijzondere camperaar daarom voor de periode van de werkzaamheden een aanvraag in te dienen voor een vaste invalidenplek, maar ook die werd afgewezen. De Chevrolet is namelijk een kampeerauto en die krijgt volgens de gemeentelijke bepalingen geen vaste invalidenparkeerplaats.

Afgelopen maandag stond het invalideparkeerbord echter alsnog voor haar deur. Berg kreeg de vaste invalideparkeerplaats voor haar kampeerauto nota bene binnen 24 uur nadat een artikel over haar parkeerprobleem in Het Parool verscheen. De ambtenaren noemen hun snelle besluit ‘toeval’. Het zoeken naar een praktische oplossing speelde aldus een woordvoerder al voor de publicatie.

Like dit artikel
Tweet dit artikel