PlugVan – Van bestelwagen tot camper in vijf minuten

PlugVan

PlugVan – Van bestelwagen tot camper in vijf minuten

Flexibiliteit is het sleutelwoord voor deze uitvinding. PlugVan kun je in het kort omschrijven als een grote blauwe box met daarin alle modules om een bestelbus snel tot camper om te kunnen bouwen.

Je hoeft de box alleen maar het voertuig in te duwen, de poten en wielen in te trekken en de woonmodule uit te klappen en vervolgens vergrendelen. Daarna zou de buscamper klaar voor gebruik moeten zijn.

De PlugVan trok dan ook heel wat beijks op de CMT in Stuttgart. Uiteraard zijn er altijd de nodige haken en ogen bij zo’n mooi verhaal. Zo heeft de gemiddelde bestelwagen natuurlijk geen ramen, dakluiken en isolatie. Ook zijn de voorstoelen standaard niet draaibaar uitgevoerd. Nu is dat laatste bij de PlugVan modules niet per se noodzakelijk want er is al voorzien in een standaardzit achterin de bestelbus/camper.

Compleet

Verder gaat de PlugVan een stuk verder dan de meeste andere ‘campermodules’. De unit die je in de bestelwagen schuift, is namelijk één geheel. Je hebt dus niet te maken met losse modules voor het bed, het keukenblok en eventuele kasten en andere bergruimtes. Uiteraard heeft de PlugVan een tafel en banken, die je tot een ruim bed om kunt bouwen. Ook is er een keuken, mét stromend water, en een eenvoudig kookstelletje. Ook heeft de box een klein elektrisch kacheltje. De PlugVan heeft zelfs een plafond en binnenwanden. De unit is dan ook allesbehalve licht, namelijk zo’n 420 kilo. Hij staat op hoge, inschuifbare poten en wielen. Deze klap je in tijdens het naar binnen schuiven van de box. Ondanks het gewicht kun je hem door die constructie toch heel eenvoudig de laadruimte inrollen. Volgens de bedenker en bouwer Jörg Kortmann moet je de box in 5 minuten naar binnen kunnen schuiven, uitklappen en vergrendelen.

Universeel

PlugVanKortmann heeft de PlugVan zo ontwikkeld, dat hij in verschillende (maten) bestelwagens te gebruiken is. Het formaat wordt namelijk automatisch aangepast. Zo zou je zelfs een gehuurde bestelwagen als camper kunnen gebruiken. Afhankelijk van de lengte van de laadruimte, blijft er voor de PlugVan nog ruimte over zodat je achter de voorstoelen nog ruimte hebt om bijvoorbeeld fietsen of campingmeubilair te stallen.

Prijs

De PlugVan is uiteraard een stuk kostbaarder dan de losse campermodules die we van andere fabrikanten kennen. Compleet kost hij zo’n 20.000 euro. Je kunt eventueel ook kiezen voor eenvoudigere uitvoeringen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel