Pössl Vanster: betaalbare, compacte buscamper

Pössl Vanster

Pössl Vanster: betaalbare, compacte buscamper

Pössl maakt al een tijdje de Campster, een compacte buscamper op basis van de Citroën Spacetourer. Deze is op zich al heel betaalbaar maar met de nieuwe Vanster doet Pössl daar nog een schepje bovenop.

De Vanster is zelfs goedkoper dan het basisvoertuig, de Citroën Spacetourer Feel M. Dat kan omdat Pössl grootafnemer van de Franse autofabrikant is en de daaraan verbonden korting ook met haar klanten deelt.

Het probleem voor de Nederlandse markt is alleen dat de Vanster standaard geen keuken heeft en dat het meubilair uitneembaar is. Zaken die een camperkenteken en het zogenaamde kwarttarief in de weg staan. Er is een losse camper/keukenmodule beschikbaar, maar ook die is dus uitneembaar. Als Pössl daar een oplossing voor weet te vinden, zou het ons niet verbazen als deze buscamper in Nederland een aardig aantal jongere of sportief aangelegde camperaars weet te trekken, die de Vanster ook voor dagelijks vervoer willen gebruiken.

Prijsbreker

Af fabriek is de Vanster in de basisuitvoering dus eigenlijk geen camper. Je kunt er echter wel in slapen, net als de Volkswagen Multivan en de California Beach*. Ook deze hebben standaard geen echte camperinrichting. De Vanster is echter een stuk goedkoper, in Duitsland kost hij zelfs minder dan 30.000 euro, zo’n 8000 euro minder dan wat je bij Citroën voor het basisvoertuig alleen betaalt. De Jumpy Combi of Spacetourer zijn in Nederland verkrijgbaar voor net geen 40.000 euro zodat we inschatten dat de Vanster hier zo’n 32.000 euro zou gaan kosten. Daarmee is het wat je noemt een prijsbreker. Maar dan moet er dus wel een oplossing voor de uitneembare meubels komen.

Niet bij Dethleffs gebouwd

Van de Campster, die bij Dethleffs in Isny wordt gemaakt, verkocht Pössl vorig jaar zo’n 1500 eenheden. De Vanster wordt trouwens niet bij Dethleffs gemaakt en ook niet bij Heinrich in het Odenwald. Vroeger had Pössl geen eigen fabriek en liet het bedrijf haar campers bij Dethleffs en Heinrich bouwen. Tegenwoordig heeft Pössl wel een eigen fabriek in Vielbrunn, in het Odenwald. Pössl verwacht dit jaar 500 Vansters te gaan bouwen, voor volgend jaar rekent men op 1000 eenheden. De eerste voertuigen worden medio november geleverd.

Campermodules

Zoals gezegd heeft de Vanster dus geen camperinrichting. Wel is er een hefdak met een tweepersoons bed. Om er een camper van te maken, moet je de campermodules erbij bestellen. Deze kosten samen ongeveer 2800 euro. En ook inclusief dat bedrag is de Vanster een absolute prijsbreker. Een van de campermodules plaats je achterin en biedt bergruimte en een omklapbare achterbank zodat de camper vier zit- en slaapplaatsen heeft. Verder is er een losse keukenbox die je in het interieur kunt plaatsen.

* De VW California Beach model 2020 krijgt standaard een heel compact keukentje

Like dit artikel
Tweet dit artikel