Prijzen en weer kunnen roet in het eten gooien, maar kamperen kan uitkomst bieden

Prijzen en weer kunnen roet in het eten gooien, maar kamperen kan uitkomst bieden

Prijzen en weer kunnen roet in het eten gooien, maar kamperen kan uitkomst bieden

De zoektocht naar de ideale vakantiebestemming zorgt bij steeds meer Nederlanders voor keuzestress. Uit recent onderzoek van de NBTC blijkt dat 72% van de Nederlandse vakantiegangers dit jaar te maken krijgt met stijgende prijzen. Zo zijn vliegtickets, benzine en overnachtingen flink duurder geworden, waardoor veel mensen hun vakantiebudget flink moeten herzien.

De helft van de ondervraagden kiest zelfs voor een goedkopere vakantie, of stelt hun reis helemaal uit. Naast de financiële druk speelt ook het weer een steeds grotere rol bij het maken van vakantieplannen. De angst voor hittegolven, bosbranden en overstromingen is bij veel mensen reëel. Dit resulteert in een verschuiving in vakantiepatronen: 42% van de ondervraagden van een onderzoek van het NBTC kiest voor een vakantie in eigen land of een buurland, om het risico op extreem weer te verkleinen.

Is kamperen dan de ideale oplossing?

Deze ontwikkelingen bieden kansen voor de kampeerbranche. Kamperen is immers een relatief goedkope en veilige manier om op vakantie te gaan. Je bent niet afhankelijk van dure vliegtickets of overnachtingen in overvolle hotels. Bovendien ben je flexibel om te kiezen voor een camping in een gebied met een gematigd klimaat, waar de kans op extreem weer kleiner is.

Prijzen en weer kunnen roet in het eten gooien, maar kamperen kan uitkomst biedenUiteraard speelt de kampeerbranche speelt in op de groeiende vraag. Veel campings investeren in nieuwe voorzieningen, zoals steeds luxere sanitaire voorzieningen, mooiere speeltuinen en zwembaden. Ook worden er steeds meer camperplaatsen aangelegd, waarmee ze ook steeds meer camperaars tot een bezoek willen verleiden. De verkoop van caravans en vooral campers neemt bovendien gestaag toe. Een duidelijke indicatie dat steeds meer mensen de voordelen van kamperen ontdekken, ook na de coronapandemie.

Tips voor een onvergetelijke en veilige kampeervakantie

 • Boek op tijd
  Vooral in het hoogseizoen is het raadzaam om je campingplaats of camperplek van tevoren te reserveren.
 • Kies een camping die past bij jouw wensen
  Er zijn campings voor jong en oud, met of zonder zwembad, in de natuur of dichtbij een stad.
 • Probeer de drukste dagen te vermijden
  Voorkom onnodig fileleed en rijd niet op de drukste dagen.
 • Zorg voor goed onderhoud
  Laat jouw recreatiemiddel (camper, caravan, vouwwagen) voor vertrek controleren en onderhouden. Veiligheid gaat voor alles.
 • Neem de juiste spullen mee
  Maak een checklist van alle spullen die je behalve je recreatiemiddel nodig hebt, zoals een voortent, slaapzakken, campingstoelen en een koelbox.
 • Geniet van de buitenlucht
  Kamperen is de ideale manier om te ontspannen en te genieten van de natuur. Ga wandelen, fietsen, zwemmen of kanoën.
 • Maak nieuwe vrienden
  Op de camping kom je in makkelijk contact met andere kampeerders. Laat maar lekker gebeuren, ook als dat niet direct ‘jouw ding’ is. Kamperen is gewoon een heel leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Kamperen is een geweldige manier om op vakantie te gaan, ongeacht de prijzen of het weer. Met een beetje planning en de juiste voorbereiding kun je een onvergetelijke tijd beleven.

Like dit artikel
Tweet dit artikel