Productie van iconische Volkswagen T2 stopt definitief

VW KombiSÃO PAULO – Na 56 jaar komt er eind 2013 definitief een einde aan de productie van één van de meest iconische campers ooit gebouwd: de Volkswagen Transporter, Type 2.

In Brazilië rolden jaarlijks nog ruim 30.000 exemplaren van de band. Nieuwe wetten in het Zuid-Amerikaanse land ten aanzien van veiligheid en milieu, doen het Volkswagenbusje nu de das om.

Vanwege de betrouwbaarheid en onderhoudsvriendelijkheid had het busje een trouwe schare fans. De veelzijdigheid en betaalbaarheid zorgden er in de jaren ’60 voor dat het busje massaal werd omarmd door hippies. Ze bouwden het busje om tot camper en bombardeerden het tot hun vlaggenschip. De opkomst van surfen in onder meer Californië zorgde in het decennium erna voor een grote populariteit onder deze watersporters. Hun surfplanken konden met gemak worden vastgebonden op het dak van de bus. Het imago van hippie- en surferscamper is altijd blijven kleven aan de Volkswagen T2.

Braziliaanse wet

Kombi 2Volgens de Braziliaanse wet moet het iconische busje vanaf 1 januari 2014 worden uitgerust met een antiblokkeersysteem voor de remmen en airbags voor zowel de bestuurders- als de passagiersstoel. Dit blijkt onmogelijk toe te passen bij de productie van de bus en Volkswagen is niet van plan de vervaardiging aan te passen. En hoewel de wetten niet gaan gelden in andere Zuid-Amerikaanse landen, is het niet rendabel de productie over te brengen naar die landen. Om de simpele reden dat die automarkten veel kleiner zijn dan de Braziliaanse.

Terwijl de bus in Europa en Amerika tegenwoordig vooral wordt gebruikt als recreatievoertuig, is de inzet in Brazilië veelzijdiger. Onder meer postbezorgers en het leger gebruiken de T2. Zelfs begrafenisondernemers zetten hem in als geïmproviseerde lijkwagen. Ze dienen ook als schoolbussen en opereren als taxi. Ze worden gebruikt door marktkooplieden, die er hun complete kraam omheen bouwen.

Last edition

Kombi 3De liefhebbers én Volkswagen zelf nemen afscheid van een icoon. Met het schrappen van de productie van de T2 neemt de autofabrikant ook afscheid van het laatste model dat het produceerde met een motor achterin. De klassieker wordt in stijl vaarwel gezegd: van het in nostalgisch wit en lichtblauw gespoten afscheidsmodel zullen er maar 600 gemaakt worden. Ze kosten rond de €28.000 en zijn allen voorzien van een oplagenummer op het dashboard. Volkswagen do Brasil heeft dit model de naam ‘Kombi Last Edition’ meegegeven.

Hieronder nog een paar prachtexemplaren van dit icoon, zodat we vanaf volgend jaar kunnen zeggen: “Gelukkig hebben we de foto’s nog!”

VW bus 2VW bus 3

VW bus 4VW bus 1VW bus 5IMG_5695.JPGVW bus 6VW bus 8VW bus 9VW bus 10

Like dit artikel
Tweet dit artikel