Prototype Bürstner Lyseo Gallery heeft pneumatisch hefdak boven cabine

Bürstner Lyseo Gallery pneumatisch hefdak

Prototype Bürstner Lyseo Gallery heeft pneumatisch hefdak boven cabine

Bürstner onthulde deze week een prototype met de Lyseo Gallery. Een bijzonder ontwerp waarbij Bürstner een halfintegraal camper de mogelijkheden van een alkoof camper geeft.

De kap die bij deze halfintegraal camper boven de cabine zit, is namelijk voorzien van een soort van hefdak. Als je dit hefdak uitklapt, heeft de camper twee extra slaapplaatsen boven de cabine, net als bij een alkoof camper.

Een slimme vondst, die misschien wel net zo’n trend gaat worden als het hefbed bij halfintegraal campers. Bovendien is het hefdak heel eenvoudig uit en in te klappen. Dat gaat via een gepatenteerd concept waarbij de zijwanden worden gevormd door luchtkamers, die in ingeklapte toestand naar binnen gevouwen liggen.

Bürstner Lyseo Gallery pneumatisch hefdakNa het ontgrendelen van het deksel wordt er een compressor in werking gesteld, die deze luchtkamers tussen het hefdak en de carrosserie opblaast. De afzonderlijke luchtkamers vormen na het opblazen vrij stabiele wanden die niet alleen goed isoleren tegen de kou, maar ook ondoorzichtig en UV-bestendig zijn. Binnen 90 seconden is het dak helemaal omhoog en komt er een tweepersoonsbed tevoorschijn.

Minder luchtweerstand

Het voordeel van dit ontwerp is het ontbreken van een alkoof, die altijd zorgt voor extra hoogte en luchtweerstand en ook het uitzicht vanuit de cabine belemmert. Ook is een alkoof behoorlijk kwetsbaar met betrekking tot overhangende takken. In rijklare toestand is de Lyseo ongeveer 2,80 meter hoog wanneer hij rijklaar is, met het dak open is hij ongeveer 3,70 meter hoog.

Moederbedrijf Hymer toonde twee jaar geleden al een concept van dit pneumatische dak op de Caravan Salon. Bürstner wil het nieuwe concept in verschillende indelingsvarianten in serieproductie nemen en gaat het een Gallery Roof noemen. Helaas kunnen we het concept dit jaar niet op de Caravan Salon in Düsseldorf zien. Evenals de andere tot de Erwin Hymer Groep behorende merken zal Bürstner dit jaar niet aanwezig zijn op de Caravan Salon.

Twee woonlagen

Onder dat Gallery Roof is aardig wat hoofdruimte dankzij een hoogte van 1,10 meter. Het biedt niet alleen een slaapplaats voor twee, maar ook een kleine tafel. De gebruikers kunnen naar boven via een trap, die achter de passagiersstoel is aangebracht en waarvan de treden als opbergruimten zijn uitgevoerd. De bijna zeven meter lange halfintegraal camper heeft hierdoor in feite twee woonlagen. De meubels op de ‘begane grond’ kunnen ongeacht of het Gallery Roof geopend of gesloten is onbeperkt worden gebruikt.

Interieur

Bürstner Lyseo Gallery pneumatisch hefdakHet prototype van de zeven meter lange Bürstner Lyseo Gallery heeft behalve deze twee slaapplaatsen in het hefdak geen andere slaapplaatsen. Achterin bevindt zich de was/toiletruimte, verder heeft de camper een compleet uitgeruste keuken met gas- en inductiekookplaat en een L-vormige zithoek. Het design van het interieur is typisch Bürstner en ziet er bijzonder aantrekkelijk en sfeervol uit. Zo zien we in het conceptvoertuig cognackleurig buffelleer, hoogpolig tapijt en van achteren verlichte spiegels. In de keuken kunnen het koffiezetapparaat en de afzuigkap in de bovenkastjes worden opgeborgen. Alle kleppen van het keukentje kunnen met een chip worden vergrendeld voordat de camper gaat rijden. Naast de ingang en naast het bed op de eerste verdieping zijn inductieve oplaadstations voor smartphones.

Meerprijs

Bürstner raamt de meerprijs van het pneumatische hefdak op ongeveer 10.000 euro. Maar zoals gezegd betreft het nog maar een prototype. Men moet nog gaan kijken of de nieuwe technologie ook na een langere periode en intensief gebruik voldoet.

Like dit artikel
Tweet dit artikel