Recordaantal Buurtcampings in Nederlandse parken

Buurtcamping

Recordaantal Buurtcampings in Nederlandse parken

De Buurtcampings zijn opgericht om mensen, en met name buurtbewoners, de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. Een initiatief dat kleinschalig begon maar gaandeweg flink is gegroeid. In de zomer van 2018 organiseren buurtbewoners namelijk een recordaantal campings.

Deze zomer kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten op maar liefst 20 buurtcampings in 12 gemeenten. Een succes dus voor Stichting De Buurtcamping, die zich tot doel heeft gesteld om de groeiende kloven in de samenleving te overbruggen en buurtbewoners bij elkaar te brengen.

Iedereen is gelijk op De Buurtcamping

In 2018 ontmoeten buurtbewoners elkaar dus op maar liefst 20 campings. Deze strekken zich uit over heel Nederland, van Groningen tot Tilburg en van Den Haag tot Nijmegen. Door het organiseren van een ontspannen weekend met (kampeer)activiteiten zetten buurtbewoners en lokale organisaties zich in voor een socialere buurt waar je elkaar kent, groet en helpt.

Kloven in de samenleving

Volgens De Buurtcamping oprichter Roderik Schaepman is dit hard nodig. ‘’Elke week komt er bijna wel een nieuw artikel online met nieuwe kloven die ontstaan in de samenleving. Van kloven die gaan over financiën tot etnische achtergronden. Mensen leven steeds meer in hun eigen bubbel en komen weinig in contact met andere bevolkingsgroepen.’’ De Buurtcamping helpt om deze kloven in de samenleving te overbruggen. Uit onderzoek onder deelnemers in 2017 blijkt dat kampeerders tijdens de camping gemiddeld 11 nieuwe mensen leren kennen en dat 86% hiervan mensen zijn die ze normaal niet zo snel zouden ontmoeten. ‘’Dat is de kracht van De Buurtcamping. Door samen de camping op te bouwen of een potje te badmintonnen, leer je makkelijk nieuwe mensen kennen. Je bent de hele dag heerlijk buiten en iedereen is gelijk. Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit.’’

Lokale campingbeheerders en honderden vrijwilligers

De kracht van De Buurtcamping wordt gevormd door de inzet van lokale campingbeheerders en honderden vrijwilligers. Sinds dit jaar worden via het nieuwe opleidingstraject de BuurtCampus een groot aantal buurtbewoners opgeleid tot campingbeheerder. Met workshops en trainingen leren ze alles over onderwerpen als vergunningen, vrijwilligerscoördinatie, promotie en veiligheid. Zo wordt De Buurtcamping niet alleen vóór de buurt georganiseerd maar ook dóór de buurt.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor De Buurtcamping 2018 is inmiddels gestart. Via www.debuurtcamping.nl zijn kampeerplekken te reserveren.

Locaties

Deze zomer is De Buurtcamping te vinden in de volgende parken:

 • Almere: Beatrixpark
 • Amsterdam: Gaasperdam, Noorderpark, Flevopark, Sloterpark, Rembrandtpark
 • Bussum: Groene Long
 • Den Haag Zuiderpark, Spoorwijk, De Verademing
 • Groningen: Lewenborg
 • Haarlem: Reinaldapark
 • Leiden: Tuin van Noord
 • Nieuwegein: Galecopperzoom
 • Nijmegen: Nijmegen-Oost
 • Tilburg: Stadspark
 • Utrecht: Griftpark
 • Zaanstad: In ‘t Veldpark, Agathepark, Kogerveldwijk
Like dit artikel
Tweet dit artikel