Recreatiesector leed veel schade door lockdown

Recreatiesector leed veel schade door lockdown

Recreatiesector leed veel schade door lockdown

Hoewel de recreatiesector zich na het einde van de lockdown redelijk herstelde, heeft deze sector toch ontzettend veel schade geleden. Het omzetverlies bedroeg veel meer dan het landelijk gemiddelde.

Medio juni mochten de gemeenschappelijk sanitaire voorzieningen weer open. Toen kwamen er alsnog veel boekingen binnen maar dat waren en zijn er nooit genoeg om het verloren voorseizoen te compenseren.

Tot nu heeft de watersport- en recreatiesector gemiddeld een omzetverlies van 18% geleden. Omdat de kosten in veel gevallen gewoon doorgaan, is er in veel gevallen nog amper sprake van winst, en meestal zelfs verlies. Uit onderzoek van HISWA-RECRON blijkt ook dat veel bedrijven in zwaar weer terecht zijn gekomen. Zo blijkt uit onderzoek van, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie.

Mooie zomer kan omzetverlies niet compenseren

Die 18% procent omzetverlies lijkt niet zo veel, maar voor de recreatiesector gaat het om een bedrag van maar liefst 560 miljoen. Zo’n 80% van die schade ontstond in het voorseizoen. Gelukkig maakte de mooie zomer in combinatie met het feit dat meer Nederlanders in eigen land bleven, het ontbreken van buitenlandse gasten voor een deel weer goed.

Schade is op lange termijn nog veel groter

“De feitelijk schade op langer termijn is echter groter”, stelt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. “Er staat voor ruim 400 miljoen euro uit aan vouchers die in 2021 worden verzilverd. Bij veel bedrijven zal dit ten koste gaan van de normale boekingen in dat jaar want vol is immers vol. Daarnaast is de verwachting dat met name de bedrijven die zich richten op grotere groepen, zoals groepsaccommodaties, de zeilende chartervloot en de buitensportbedrijven nog lang de nasleep merken van het coronabeleid.”

NOW-regeling aanpassen

Dijks roept de Rijksoverheid op om alsnog de belofte waar te maken om de NOW-regeling aan te passen. Deze zijn niet gericht op het seizoenskarakter van de sector. Daardoor kan de sector amper van deze regeling gebruik maken. En dat is juist voor de recreatiesector, die nog zwaarder dan het landelijk gemiddelde is getroffen, extra zwaar.

Like dit artikel
Tweet dit artikel