Recyclen met steigerhout op Utrechtse Heuvelrug

Caravancentrum de Heuvelrug is verbouwdCaravan Centrum De Heuvelrug heeft onlangs een metamorfose gekregen. Het bedrijf, dat al 35 jaar aan de Rijksstraatweg in Leersum is gehuisvest, is uitgebreid met een grotere winkel, een Heuvelrug Café en een totaal nieuw interieur. Eigenaresse Georgette van Delden vertelt over het ontstaan van het idee, de verbouwingsperikelen en natuurlijk het eindresultaat.

‘t Is een prachtige nazomeravond in september 2012. Net vakantie en met wijntje erbij zit ik met medewerker Michiel een beetje te kletsen.

En dan ontstaan bij ons altijd de goede ideeën. ‘Er moet iets veranderen aan ons jaren tachtig interieur. Het is gemoedelijk, dat wel, maar ook erg gedateerd.’

Netjes slopen
Die avond heeft de basis gelegd voor ruim drie maanden zwoegen, zweten en sjouwen. Nu kijkend naar de schetsen die we op die avond maakten, lijkt de balie op een banaan, en hadden we nog geen benul van de ruimte die gecreëerd zou gaan worden.
Een voorwaarde om alle wijzigingen door te voeren: recyclen!  Waarom prima materiaal wegdoen en nieuwe dingen aanschaffen, terwijl iets meer moeite om het netjes te ‘slopen’ (lees: verwijderen), hergebruik niet in de weg staat. En dat is leuk; gewoon zien hoe dingen dan op een ander plekje weer een totaal andere uitstralingen hebben, soms een beetje geholpen door wat verf.

Veul hout
En bij dat recyclen hoort natuurlijk ook gebruikt hout. Gekozen is voor steigerhout. Hip, en elke kast, schap of wand is op maat te maken. Nou dat hebben we geweten. Meten is weten, dus alle maten van de balie, achterwand, kasten en waar het dan ook gebruikt zou gaan worden opgenomen. Nog iets meer voor als het te weinig zou zijn. We hebben honderd gebruikte steigerplanken besteld. Dat is honderd keer vijf meter, twintig centimeter breed. Das veul hout!

Alles kan
interieur4_kzMaar het leuke van steigerhout is dat je er bijna alles van kunt maken. Eerst hebben we de kampeershop omgezet van een kleine ruimte naar een grote ruimte in de showroom. Daarna zijn we gaan bouwen. Jeroen, caravanmonteur en nu dus ook uitmuntend steigerhoutbouwer, heeft alles gemaakt. En dat deed hij zo goed, dat wij bijna dagelijks met nieuwe ideeën kwamen. ‘Eh Jeroen, ik durf het bijna niet te zeggen maar eh, kun je dat er ook mee maken? En altijd zei Jeroen: ‘Ja hoor, alles kan.’ Het ene was nog niet af of met het andere kon al worden begonnen. Klein nadeel van dit alles is dat het einde van het hout in zicht kwam.

Laat maar komen!
Nog eens goed vooruit gedacht en gemeten en wat bleek: dezelfde hoeveelheid was opnieuw nodig, nog een keer 500 meter! Laat maar weer komen, dit keer zullen we echt wat overhouden. Ja natuurlijk, het is allemaal opgegaan, maar het is het ook dubbel en dwars waard. Toch hebben we ook wat nieuwe dingen gebruikt: een nieuwe dubbele toegangsdeur, verf, een nieuw plafond in het nieuwe Heuvelrug café, een nieuwe koelkast (maar wel weer in de gerecyclede en gerestylede keuken), nieuwe stroom- en UTP-kabels, nieuwe kachels, een nieuwe koffieautomaat en niet te vergeten een nieuwe pc. Sommige dingen zaten mee, andere dingen duurden langer dan verwacht. Zeker als er steeds weer iets nieuws bedacht wordt. Dat mag de pret niet drukken, we deden allemaal mee. De een schilderde en de ander sloopte, gelukkig niet op hetzelfde moment. Langzaam aan verrees een totaal nieuw interieur en eind december was alles klaar, op wat kleine dingen na.

Stellingmateriaal
nieuwe interieur van Caravancentrum de HeuvelrugAlleen de kampeershop baarde me nog wat zorgen. Ik kon de vinger er niet op leggen, maar er ontbrak iets, het is nog niet af. Nu wil het geval dat onze buurman, al jaren eigenaar van een Fixet-winkel, aankondigde te stoppen met de winkel per 1 januari 2013. De winkel gaat verder als een Multimate en onze buurman gaat daar nog vier jaar werken. Zijn winkel zat er zeker al tachtig jaar, misschien wel langer, overgegaan van vader op zoon. Een gemis voor het dorp. En juist die buurman heeft de oplossing voor het ontbrekende in onze winkel: stellingmateriaal, heel veel stellingmateriaal. Met schapjes, planken, speciale haken, verlichting, alles erop en eraan. Weer twee weken demonteren en monteren, sjouwen, passen en meten. Maar ook hier viel alles letterlijk op zijn plaats. En wat ik dan weer erg leuk vind is dat het interieur van een winkel die tachtig jaar bestaan heeft, gewoon weer doorgaat bij de buren. Geweldig! Ik hou van recyclen!

Gemoedelijk en hip
Tussendoor hebben we ook nog caravans hersteld, onderhouden of verkocht. Een telling van de shopvoorraad was in die periode noodzakelijk.  Maar dat is allemaal gelukt. Samen hebben we iets gemaakt waar we weer een aantal jaar mee vooruit kunnen. Het gevoel van gemoedelijkheid hebben we kunnen handhaven. Modern zullen we nooit worden, maar hip zijn we wel.

Georgette van Delden

Like dit artikel
Tweet dit artikel