Registratie nieuwe recreatievoertuigen bereikt in Duitsland een recordniveau

Registratie nieuwe recreatievoertuigen Duitsland op recordniveau

Registratie nieuwe recreatievoertuigen bereikt in Duitsland een recordniveau

Er zijn in Duitsland in het afgelopen kwartaal heel wat nieuwe recreatievoertuigen bij gekomen. De markt voor recreatievoertuigen heeft bij onze oosterburen een ongekende bloei doorgemaakt. Men noteerde zelfs een historisch hoog aantal nieuw geregistreerde campers.

Hoewel de caravanmarkt een lichte terugval zag, blijft de algehele trend in de sector onmiskenbaar positief. In de eerste drie maanden van 2024 werden er in Duitsland maar liefst 24.835 nieuwe recreatievoertuigen geregistreerd, een stijging van 4,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze stijging wordt voornamelijk gedreven door de verkoop van campers, die met 19.805 registraties een stijging van 7,2% noteerde.

Verkoop caravans loopt wel iets terug

Dit recordaantal onderstreept de groeiende populariteit van campers onder vakantiegangers die vrijheid en flexibiliteit hoog in het vaandel dragen. Hoewel de campers dus duidelijk in de lift zitten, is het beeld bij de caravans jammer genoeg iets minder rooskleurig. Deze sector zag zelfs een daling van maar liefst 4,9% met slechts 5.030 nieuwe registraties in dezelfde periode. Deze daling kan voor een deel verklaard worden door een veranderende consumentenvoorkeur, waarbij de veelzijdigheid en het directe gebruiksgemak van campers steeds meer gewaardeerd worden.

Camperregistraties op recordniveau

Zoals gezegd ging het bijzonder goed met de verkoop en aflevering van nieuwe campers. Daarvan werden maar liefst 19.805 nieuwe geregistreerd, een stijging van 7,2%.

De piek in de camperregistraties komt niet uit de lucht vallen. De Europese industrie heeft gereageerd op de toenemende vraag door de productie op te schroeven, met name van basisvoertuigen voor campers, die lange tijd een knelpunt vormden. Deze verhoogde productiecapaciteit heeft het mogelijk gemaakt om de markt beter te bedienen, wat zich vertaalt in het grotere aanbod dat we nu zien.

Sentiment overwegend positief

Ondanks de diverse economische en politieke uitdagingen blijft het sentiment in de industrie overwegend positief. De organisatoren van caravanbeurzen melden bijvoorbeeld een grote toeloop, wat wijst op een blijvende interesse en mogelijk zelfs groei van deze markt op de lange termijn.

Voor potentiële kopers en liefhebbers van het buitenleven blijven campers en caravans populaire keuzes om de wereld op eigen tempo te ontdekken. Voor wie, met de zomer voor de deur overweegt of dit wellicht het perfecte moment om ook een recreatievoertuig aan te schaffen: realiseer je dat nieuwe voertuigen nog steeds een flinke levertijd kunnen hebben. Maar de dealers hebben gezien de toenemende verkopen een behoorlijke voorraad ingeslagen, ook van (jong) gebruikte voertuigen.

© Bron, tabellen en grafiek: CIVD.de

Like dit artikel
Tweet dit artikel